Till innehåll
Foto: Sören Vilks
Foto: Sören Vilks
Dans

”Hantverket förfinas i dialog med publiken”

Cecilia Suhaid Gustafsson, konstnärlig ledare för Riksteaterns dansrepertoar, ringar in vad som verkligen spelar roll för utvecklingen av samtida dans.

Vad är din främsta uppgift som konstnärlig ledare för Riksteaterns dansrepertoar?

– Det är att presentera en rik och varierad dansrepertoar till Riksteaterns föreningar och andra arrangörer. Förutom att turnera dansverk jobbar vi också med dansresidens. Båda de här uppdragen gör att vi kan erbjuda en infrastruktur för dans i hela landet.

Vad har du för vision med Riksteaterns dansrepertoar?

– Min vision är att dansen ska fortsätta växa. Jag skulle vilja presentera ännu fler koreografer och produktioner och nå fler målgrupper. Ett sätt att göra det är låta dansen dyka upp i oväntade rum och sammanhang, där det finns människor som sällan besöker traditionella scenrum.

Vilken roll spelar Riksteatern för den samtida dansens utveckling i Sverige?

– Hos oss kan danskonstnärerna turnera riktigt länge med ett verk, vilket annars är ovanligt för koreografer i det fria kulturlivet. Att möta så många publikgrupper på olika platser, gör underverk för den konstnärliga i utvecklingen. Hantverket förfinas i dialog med publiken.

– Vi har också våra dansresidens där koreografer kan utveckla sina idéer i givande samarbeten och arbeta skala 1:1 inne på en teater, för att sedan premiärvisa sitt verk någonstans i landet. Allt det här bidrar till att relevant danskonst kan skapas och upplevas överallt.

På vilket sätt skiljer sig Riksteaterns dansrepertoar från andra institutioners?

– Vi har en rik och spännande dansrepertoar, men det handlar framför allt om hur den möter sin publik. Till skillnad från alla andra scenkonstinstitutioner är vi en folkrörelse. Dialogen med medlemmarna och kunskaperna som de har om just sin ort är jätteviktiga. Hela verksamheten bygger på en idé om allas lika rätt till högkvalitativ scenkonst. Man förstår nog inte riktigt Riksteaterns storhet förrän man har turnerat i den. De ideella krafterna och eldsjälarna, det är de som gör oss unika.