Till innehåll
STHLM DANS 2023

Andra upplagan av STHLM DANS 4–14 maj

STHLM DANS är en internationell samtida dansfestival som äger rum i Stockholm 4–14 maj 2023 som placerar dansen i nya sammanhang och skapar möjligheter för danskonstnärer att presentera kreativa uttryck och djärva idéer.

Under festivalen kommer svenska och internationella dansare, artister och koreografer ta sig an vanliga och ovanliga platser i Stockholm. Föreställningarna äger rum på olika scener: utomhus, på bibliotek, museer och i konsthallar. Majoriteten av evenemangen är gratis och för alla åldrar. Nytt för i år är att programpunkter även arrangeras i stadens ytterkanter: Botkyrka, Tensta, Haninge och Hagsätra.

Festivalen ger plats för dansartister från bland annat Sverige, Sydafrika, Island, Japan, Storbritannien och Litauen. Ett axplock av innehållet: ASMR, exorcism och ockultism i Halla Ólafsdóttirs nya dansverk Sylph med Cullberg. Japansk teaterteknik i Takuya Fujisawas känsloladdade performance på Östasiatiska museet. Dovydas Strimaitis hypnotiska soloföreställning på konsthallen Accelerator. Energisk streetdance med Yebo Yes! på Riksteatern. Anna Kochs platsspecifika koreografi på Sergels torg, i Tensta och Fittja Centrum.

Det blir även samtal, workshops och fest! Panelsamtalet How Do We Talk About Dance? samlar röster från professionella aktörer inom dansfältet för en diskussion om vilka plattformar, format och infrastrukturer behövs för att bygga en fördjupad förståelse för och kring desamtida dans

Aktörer som deltar i årets STHLM DANS är: ArkDes, Dansens Hus, Dansistan/Cirkusistan, Östasiatiska museet, MDT, Scenkonstmuseet, Cullberg, Botkyrka kommun, Botkyrka konsthall, Riksteatern, HOP, Accelerator, Weld, Haninge och Hagsätra bibliotek.

Med stöd från: Kulturrådet, Konstnärsnämnden, Region Stockholm, Stockholms stad och Lithuanian Culture Institute.

Den första upplagan av STHLM DANS ägde rum 2022 med huvudsyftet att nå nya publiker för dans samt att sprida dansen bortom de traditionella scenerna.