Facebook pixel Facebook pixel
Skip to main content
Foto: Thomas Walgrave

Efter tystnaden

Gränsöverskridande,

Internationellt

En kamp för frihet som angår oss alla.

I en avlägsen del i nordöstra Brasilien, där dammet ständigt är närvarande och vatten är en lyx råder stor ojämlikhet i samhället. Land har länge tagits med våld från bönderna och kräver, då som nu, många liv.

Detta är historien om två systrar, deras band med landet där de föddes och deras relation till sin far, en bondeledare och aktivist som gav sitt liv för rättvisan.

Det är endast tre skådespelare och en musiker på scen men Efter tystnaden är ändå en totalupplevelse. Publiken omsluts av röster, musik och naturens alla läten när berättelsen sömlöst flyter mellan teaterscenen och filmduken, mellan dåtid och nutid. Det växlas mellan fiktion och verklighet och frågor om situationen för ursprungsbefolkningar. Emotionellt pendlar det mellan en förtvivlan över den svåra situation de lever under och hoppet om att en förändring är möjlig.

Föreställningen, som spelas på portugisiska och textas till svenska och engelska, bygger på den prisbelönta och uppmärksammande romanen Torto Arado av Itamar Vierira Junior. För regin står den Guldlejonbelönade Christiane Jatahy, en av Brasiliens mest hyllade regissörer som har ett unikt sätt att väva in film i sina sceniska produktioner. Hösten 2022 gästspelade Riksteatern på Orionteatern i Stockholm med hennes förra produktion, den internationella kritikersuccén, O Agora Que Demora – En stund som dröjer.

Riksteatern i samarbete med Cia Vertice de Teatro (Rio de Janeiro) och Axis productions.

Samarbetsproducenter: Schauspielhaus Zürich, Le CENTQUATRE-Paris, Odéon-Théâtre de l’Europe – Paris, Wiener Festwochen, Piccolo Teatro di Milano – Teatro d’Europa, Arts Emerson – Boston, Riksteatern- Sweden, Théâtre Dijon-Bourgogne CDN, Théâtre National Wallonie-Bruxelles, Théâtre Populaire Romand – Centre neuchâtelois de arts vivants La Chaux-de-fonds, DeSingel – Antwerp, Künstlerhaus Mousonturm – Frankfurt a.M., Temporada Alta Festival de tardor de Catalunya and Centro Dramatico National – Madrid.

Christiane Jatahy is an associate artist of the CENTQUATRE-PARIS, à l’Odéon-Théâtre de l’Europe, Schauspielhaus Zürich, Arts Emerson Boston and Piccolo Teatro di Milano – Teatro d’Europa. Cia Vertice is supported by Direction régionale des affaires culturelles d’Île-de-France – Ministère de la Culture France.

Föreställningslängd: 1 tim 45 min utan paus

Med Gal Pereira, Juliana Franca, Caju Bezerra, Aduni Guedes
På film Invånare i byarna Remanso och Lúna, Chapada Dimantina

Av Christiane Jatahy. Baserad på boken Torto arado av Itamar Vieira Junior publicerad av LeYa
Regi: Christiane Jatahy
Textbearbetning: Gal Pereira, Juliana Franca, Lian Gaia och Tatiana Salem Levy
Scenografi/kostym/ljussättning: Thomas Walgrave
Bildregissör: Caju Bezerra
Kameraarbete: Pedro Faerstein
Videosystem: Julio Parente
Kompositör/ljuddesigner: Vitor Araujo och Aduni Guedes

Producent

Riksteatern i samarbete med Cia Vertice de Teatro (Rio de Janeiro) och Axis productions

Video