Eldfesten 2019

Musik Show

För tionde året i rad arrangerar Riksteatern vårvinterns stora utomhusfestival Eldfesten. Det största firandet i sitt slag för att välkomna att våren är i antågande. Nytt för i år är att festligheterna i Stockholm äger rum på Skansen. Nya och gamla traditioner möts i denna folkfest dit alla är välkomna.

Stockholm: Skansen, 16-22, fri entré
Malmö: Folkets park, 18-21, fri entré
Göteborg: Heden, 17-22, fri entré


Eldfesten LIVESÄNDS också på tre orter: Boden, Skoghall och Timrå!
Läs mer här

Nouroz 2019 / Mahbanoo går av stapeln 21, 22, 23 mars i Stockholm, Göteborg och Malmö. Mer info och biljetter nedan!

Den 19 mars äger årets första utomhusfestival rum, då firas Eldfesten samtidigt i Stockholm, Göteborg och Malmö. En helkväll med lasershow, hopp över eldar, barnaktiviteter och uppträdanden av artister i världsklass. Festligheter som förra året lockade en stor publik och som följdes av tittare från hela världen via persisk tv. Efter flera år i Kungsträdgården, flyttar nu firandet i Stockholm till Skansen.

Eldfesten är bland de största kulturevenemang som vi har i Sverige med tiotusentals i publiken varje år och flera miljoner tittare världen över som följer festligheterna digitalt. Eldfesten har blivit en tradition i Sverige och därför finns det ingen mer passande plats än just Skansen för vårt tioårsjubileum, säger Dritëro Kasapi, teaterchef Riksteatern.

Eldfesten, eller Chahar Shanbeh Souri som det heter på persiska, är en icke-religiös högtid som har firats i flera tusen år för att välkomna våren. Det är en del av det iranska nyåret Nouroz. Alla är välkomna till denna folkfest för mångfald och integration som blivit tradition för många i Stockholm, Malmö och Göteborg.

– Vi är glada att äntligen kunna inkludera Eldfesten i den rad av traditioner som firas på Skansen, säger Anette Björlin, producent på Skansen. Det är ett fint arrangemang i linje med den mångfald vi vill visa i programverksamheten.

Till samtliga firanden är det fri entré. Artisterna som kommer att uppträda på Eldfesten presenteras längre fram. I Göteborg sker festligheterna på Heden och i Malmö firas Eldfesten i Folkets Park.
Nouroz 2019 / Mahbanoo
Nyåret som kallas norouz på persiska och newroz på kurdiska, betyder "ny dag" och infaller på Vårdagjämningen. Det är den viktigaste icke religiösa högtiden som firas av 200 miljoner människor i Iran, Kurdistan, Afghanistan, Tadzjikistan och på flera andra platser i världen, också av många i Sverige. Norouz-newroz har firats i över 4000 år som en hyllning till naturen och jorden och kan likställas med Sveriges midsommarfirande.

Mahbanoo musikensemble skapades för ca 4 år sedan av den stora mästaren av Majid Derakhshanvinno i Iran och skapade omedelbar succe. Gruppen består av högutbildade musiker från Teherans musikhögskola men de blev snabbt förbjudna att ge konserter i Iran på grund av en lag som förbjuder kvinnor att uppträda offentligt. Trots detta förbud fortsätter gruppen att försöka ge konserter utanför Iran för att upprätthålla det levande mötet med iranska kvinnliga musiker.

Mahbanoo spelar traditionell persisk musik och för sin Norouz-turné planerar de rytmisk folkmusik på persiska och kurdiska i sin repertoar.

Producent

Riksteatern