Skip to main content
Fotograf: Anna Huerta. Illustration: Studio Annalog

Allt som är värt

En upplyftande pjäs om nedstämdhet

En upplyftande pjäs om nedstämdhet. Med värme, humor och hits från 1987 till idag tacklas svåra ämnen på ett avväpnande, rörande och roligt sätt. Allt som är värt har snabbt blivit en internationell succé. Nu gör Riksteatern en uppsättning som turnerar över hela landet. Upplev en överraskande monolog där publiken och skådespelaren tillsammans skapar föreställningen!

Det här är historien om en sjuårig pojke, som får veta att hans mamma ligger på sjukhus på grund av att hon inte längre vill leva. För att rädda sin mamma gör pojken gör en lista över allt som är värt att leva för: 1. Glass. 2. Vattenkrig. 3. Randiga saker. 4. Kung fu-filmer. 5. Berg- och dalbanor… 314 punker!

Listan fortsätter växa. Och det gör pojken också. Vi följer honom från1987 till idag, från barn till vuxen, genom skola, kärlek, jobb – genom livet. Allt eftersom listan fylls med positiva saker börjar han inse vilken betydelse listan har i hans eget liv. Kanske är det till och med så, att den som verkligen blir räddad av listan, är han själv?
Det som började som ett sätt att handskas med en svår situation, blir till en livslång påminnelse om att det finns glädje i det till synes obetydliga. Att det ordinära i själva verket kan bli något extraordinärt.

– Det blir 33 % gripande story, 33 % publikkontakt och live-upplevelse,
33 % grymt bra musik från 1987 till idag och 1 % total överraskning
, säger Isak Hjelmskog, regissör.

Allt som är värt är skriven av en av Storbritanniens hetaste dramatiker just nu, Duncan Macmillan, i samarbete med ståuppkomikern Jonny Donahoe. Rollen som pojken görs i Riksteaterns uppsättning av skådespelaren Peter Jansson.

Rekommenderad ålder: 18 år.

Peter Jansson

Originaltitel: Every Brilliant Thing
Av: Duncan Macmillan med Jonny Donahoe
Bearbetning: Isak Hjelmskog och Ninna Tersman, efter en översättning av Björn Lönner
Regi: Isak Hjelmskog
Scenografi och kostymdesign: Moa Möller
Ljuddesign: Christoffer Karlsson
Maskdesign: Eva Rizell
Ljusdesign: Olivia Grefve

Producent

Riksteatern

Recensioner

Norrköpings Tidningar

2019-10-28

"Allt som är värt borde spelas på fler platser. [...] Den varma och roliga föreställningen räds inte det svåra. I gestaltningen smygs fakta in, viktigast är att förmedla hopp och goda råd utan att skriva någon på näsan."

Västerbottens-Kuriren

2019-10-07

"Det puttrar i salongen. Stämningen är god. Vi har småkul. Och allt hänger förstås på att skådespelaren bland oss kan improvisera, vet hur vi ska tas."

Till recensionen