Facebook pixel Facebook pixel
Skip to main content
Foto: Märta Thisner

Baba Karam – genom Jamileh och Khordadian The Summer Sneak Peek

Dans,

Teater

Lekfull dansfest om queera begär och dans som en förutsättning för liv – utomhus och för alla!

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition.

Föreställningen rör sig mellan hemmafest och nattklubb, samtidigt som den tar plats i det offentliga rummet. Formatet skapar möjligheten att sammanlänka performers och publik, främling och vän. Musiken och dansen vävs samman med dokumentära och personliga berättelser om avgörande händelser i människors liv som är förknippade med dans.

Med inspiration från iranska familjefester (mehmooni) och inskickade rörelser från hemmadansare runt om i världen har konstgruppen Ful gjort en hyllning till dansens kraft att möjliggöra förbjudna begär och identiteter. Fokus är på dansminnen och den delade dansens potential.

Verket är också en hyllning till de två tongivande amerikansk-iranska koreograferna Jamileh och Mohammad Khordadian. De har inspirerat miljontals människor världen över att dansa Baba Karam, och förskjutit gränsen för vad dans kan göra och betyda för människor, och visat hur dans skapas i diaspora. På scen ser vi Parwin Hoseinia, Jafar the Superstar, Rasuul (George Chamoun) och Rani Nair. Konstgruppen Ful består av Nasim Aghili, Malin Holgersson, Rani Nair och Hanne Lindberg.

Föreställningslängd: 55 min
På riksteaterturné våren 2024

Parwin Hoseinia
Rani Nair
Jafar the Superstar
Rasuul (George Chamoun)

Inspelade röster/dansminnen:
Khaled Alesmael
Ardeshir Bibakabadi
ZIKO Hama
Sepideh Khodarahmi

Koncept och idé: konstgruppen Ful (Nasim Aghili, Malin Holgersson, Rani Nair)
Manus och regi: Nasim Aghili
Koreografi: Rani Nair tillsammans med ensemblen*
Intervjuer och klipp av dansminnen: Malin Holgersson
Jafar the Superstars monolog: Edwin Safari
Mask: Suz Åberg
Kostym: Björn Karlsson och Nasim Aghili tillsammans med ensemblen

*Ett stort tack till alla hemmadansare som svarat på Fuls Open Call och som lånar ut sina favoritrörelser till det här verket. Utan er ingen dans

Producent

Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful

Bilder

Foto: Jenny Baumgartner