Foto: Sören Vilks

De oroliga

Teater

Linn Ullmanns succéroman nu som sceniskt mästerverk i regi av Pernilla August

Pappan och dottern sitter med en bandspelare mellan sig. Planen är en gemensam bok. Men åldrandet hinner ikapp pappan och samtalen blir oförutsägbara och splittrade. De oroliga är en lekfull och utforskande roman om ett barn som inte kan vänta med att växa upp och om två föräldrar som helst vill vara barn. En berättelse om minnen och glömska och alla historier som utgör ett liv.

Romanen blev en internationell publik- och kritikersuccé och har nu dramatiserats av Karen-Maria Bille till en pjäs för tre kvinnoroller. Pernilla August är skådespelare och regissör. Hon har regisserat hyllade filmer som Svinalängorna (2010), Den allvarsamma leken (2016) och den danska tv-serien Arvingarna som sänts på SVT. Med De oroliga debuterar hon som teaterregissör.

Riksteatern i samarbete med Dramaten.

Pressröster
”Det är välkomponerat som klangfull musik, det går rakt in i hjärtat.” Expressen
”fin och fängslande” UNT

Medverkande

Angela Kovács
Rebecka Hemse
Marika Lindström

Konstnärligt team

Dramatisering: Karen-Maria Bille
Regi: Pernilla August
Scenografi och kostym: Magdalena Åberg
Ljusdesign: Mira Svanberg
Musik och ljuddesign: Anna Sóley Tryggvadóttir
Peruk och mask: Sofia Ranow Boix-Vives

Producent

Riksteatern i samarbete med Dramaten

Bilder

Recensioner

Helsingborgs Dagblad | 5 december 2019

"Det förunderliga sker, att dramat kommer till liv."

Kristianstadsbladet | 4 december 2019

"Förutom språket, den sekundsnabba och galant friktionsfria leken mellan identiteter och tidsplan är det i Pernilla Augusts uppsättning verkligen de kvinnliga skådespelarnas scen. Aldrig en uppvisning i dess konster dock, utan ett högst solidariskt och musikaliskt stycke scenkonst." Läs mer

Smålandsposten | 3 december 2019

"En lågmäld och gripande scenisk upplevelse med bitvis storartat skådespeleri.[...]Scenografin måste få en extra eloge. Allting vitt med trappsteg fyllda av lådor. Katalogiserandet av minnen och scenografiska överraskningar. Och musiken som knappt hörs, bara känns. Det är absolut gehör rakt igenom hela föreställningen."

Arbetarbladet | 21 november 2019

"Marika Lindström är mästerlig som en porträttlik (!) Bergman, auktoritär och känslomässigt tafflig. Angela Kovács gör en vilsen, skamsen Liv Ullman, ständigt jagande efter nya män. Rebecka Hemse är gripande i sin djupa saknad efter mamma och pappa."

Östersunds-Posten | 26 november 2019

"Uppsättningen av Linn Ullmanns självbiografiska roman ”De oroliga” om uppväxten med de två världskända föräldrarna är förträfflig."

Länstidningen Östersund | 25 november 2019

"Rebecka Hemse gör barnet med rak och oförsonlig blick, Angela Kovács vränger sig i mammarollskostymen, Marika Lindström har blicken riktad snett framåt i rollen som den åldrade regissören/pappan."

Östgöta Correspondenten | 18 november 2019

"Det helt lysande skådespeleriet och - faktiskt - den elegant upplösta kronologin gör "De oroliga" till bland det mest förtätade som visats på teaterscenen i Motala."