Skip to main content

Domedagen™ – en trallvänlig talkshow

Inställt. Med omtanke om dig och dig. Och givetvis dig med.

Om föreställningen:

Musikalisk feelbad-talkshow med både klimatångest och hopp

Riksteatern är glada att kunna välkomna naturskildraren Martin Emtenäs och musikern Stefan Sundström tillbaka! De gör nu en fristående uppföljare till succén Vi som bor här från 2017, och precis som senast har de sällskap på scen av pianisten Birgitta Henriksson. Det blir en musikalisk feelbad-talkshow med lite klimatångest men även en ljuv känsla av hopp. Martin och Stefan rör sig lekfullt och underfundigt mellan fakta och filosofi, vetenskap och humor för att undersöka vad som hänt på sistone – på klotet och helt nära där vi bor.

Med ödet i händerna och hela världen på våra axlar möts vi i händelsernas centrum vid avgrundens rand. En rolig och mysig kväll utlovas, om bland annat matjord och mikrober.

"Matjord är egentligen ett rätt omöjligt koncept", säger Martin. "För några miljarder år sedan fanns ingen jord alls på vår planet. Det behövs nämligen liv för att bygga jord, men det livet kan inte existera utan jord. Ta en daggmask till exempel. Den gör matjord. Men den behöver äta löv som kommer från växter. Som växer i jorden som daggmasken gör. Var kom den första jorden ifrån? Man blir galen. Nu håller dessutom mängden matjord på att minska i rasande takt, så det där tänkte vi att vi ska tag i."

Riksteaterns satsning Människa och Natur som startade 2017 med just Vi som bor här går nu tillbaka till rötterna. Visionen med satsningen var att göra konst om miljö utan att bli mossig. Eller är det kanske just mossiga fler behöver bli? Stefan är i alla fall säker på att vi behöver duscha mindre, för mikrobernas skull.

Nu knyts påsen ihop. Med blicken riktad bakåt och framåt. Vad har hänt sedan sist och hur kommer det att bli? Vi som bor här - hur överlever vi ihop?Domedagen™ – en trallvänlig talkshow ingår i ett av Riksteaterns tematiska spår, Människa och natur. Läs mer på manniskaochnatur.riksteatern.se

Martin Emtenäs
Birgitta Henriksson
Stefan Sundström

Text och musik: Martin Emtenäs och Stefan Sundström
Regi: Gustav Tegby
Dramaturgi: Gustav Tegby
Scenografi och kostym: Johanna Mårtensson
Animationer och grafik: David Giese
Ljus: Olle Magnusson och Lovisa Körling

Producent

Riksteatern

Bilder

Foto: José Figueroa

Recensioner

Östgöta Correspondenten

2020-03-19

"Pedagogiskt och finurligt, hela tiden växlande med sång och musik. [...] Trots innehållet blir det aldrig dystert eller hopplöst. Stämningen är kreativt lustfylld med en försiktig optimism, vilket är bra. [...] Kort sagt: detta är god underhållning i dess bästa bemärkelse. Ingen riskerar att ha tråkigt på scen eller i salong."

Publikröster

5 /5

Sara Udd

2020-03-19

Tänkvärd, rörande, rolig och vacker.

Karolina

2020-03-19

Underbart pedagogiskt, tungt och lättsamt. Och trevligt med fröbyte!

Carina

2020-03-19

Ett allvarligt och aktuellt ämne presenterat på ett proffsigt och underhållande sätt! Är mycket imponerad av Martins kunskaper!

Catarina Eriksson

2020-03-19

Tankeväckande, rolig, intressant föreställning.

Caroline Lindgren Snövall

2020-03-19

Det är ett roande och informativt koncept att ta sig an ett angeläget ämne på.

Per

2020-03-05

Lättsamt allvar

Margaretha

2020-03-05

Viktigt budskap levererat med både allvar och humor. Alla tre var kanonbra. Rekommenderar gärna andra att se detta

Piia Vungi

2020-03-05

Kombon av musik, föreläsning och improvisationer utifrån lokal anknytning och kvällens publik. Proffsig avspändhet. Allvarsam ironi och glädje.

Maj-Lis Andersson

2020-03-05

Mycket proffsigt samtidigt avslappnat tänkvärt och fin musik