Facebook pixel Facebook pixel
Skip to main content
Foto: Senay Berhe

Drone

Mänskliga farkoster och tystnadens brus – urpremiär för Drone

Föreställningen 2018-12-01 18:00 i Örebro är tyvärr inställd pga. sjukdom.
Arrangör: Örebro Riksteaterförening


Riksteaterns uppsättning Drone är koreografen Erik Linghedes tredje verk – en dansföreställning som rör sig mellan fiktion och verklighet. Drone är ljuden som finns i det paradoxala tillstånd som vi kallar för tystnad. Trots att det aldrig är helt tyst, har människan skapat något så abstrakt som tystnad. Drone är även en metafor för samhällsmedborgaren som en förarlös och kulturellt programmerad maskin. Fyra dansare ger publiken en sinnesupplevelse om vår förmåga att röra oss mellan fiktion och verklighet.

– Precis som mina tidigare verk ser jag Drone som ett existentiellt vakuum. Ett tillstånd. Ett specifikt nu. Dans för mig är en sinnesupplevelse, någonting som tar dig på en resa, som får dig att känna, någonting att förlora sig själv i. Att lösas upp. I en tid som behöver en omstart, är Drone mitt sätt att skapa en sådan portal på scen, säger Erik Linghede.Linghede fortsätter sitt experimentella utforskande av koreografi tillsammans med de fyra dansarna Yared Cederlund, Katrine Johansen, Robin Sundberg och Bambam Frost. I Drone byggs en suggestiv och surrealistiskt värld upp, inspirerad av science-fiction och hur drömmar har en förmåga att hänga samman i sin osammanhängande natur.

– Jag inspireras av slowmotion-sekvenser och andra digitala effekter från film i realtid för att skapa ett rörelsespråk som gränsar mellan det mänskliga och omänskliga. En lek med det igenkännbara och det okända, säger Erik Linghede.

Drone är Linghedes tredje verk efter debutföreställningen Hold som turnerade Sverige 2015 samt Idiom som invigde Kulturhuset Stadsteaterns nya scen i Vällingby 2016.

I föreställningen förekommer starkt pulserande ljus.

Yared Cederlund
Katrine Johansen
Robin Sundberg
Bambam Frost

Koreografi: Erik Linghede
Komposition: Eric Sjögren
Scenografi: Johanna Mårtensson
Ljus: Mira Svanberg
Kostym: Erika Sjödin (Praktikant StDH/SKH)
Mask: Anna Olofson
Koreografiassistent: Yared Cederlund
Producent: Helena Ringvold
Med stöd av Kulturrådet och Riksteaterns residensverksamhet.

Producent

Riksteatern

Bilder

Foto: Senay Berhe

Recensioner

På Scen

2018-11-02

"Vill du se något nytänkande och annorlunda så ska du se Drone som är mycket bra."

Till recensionen

Kulturbloggen

2018-11-02

"Mitt på scen står en trädram med en öppen cirkel. Det lyser i cirkel och det kommer rök bakom. Jag fylls av någon for av urkraft som om vartannat ger eller tar kraft/syre i framträdandet och till dansarna."

Till recensionen