Facebook pixel Facebook pixel
Skip to main content
Foto: Urban Jörén. Grafisk form: Mam Foon

En druva i solen

Broadwayklassiker om familjen Youngers dröm om ett bättre liv. 

Radio Stockholm intervjuar Josette Bushell-Mingo och Bothina Nasser inför En druva i solens spelvecka i Stockholm 1-3 och 6-7 maj


USA är i förändring, den afroamerikanska medborgarrättskampen växer sig allt starkare och nya möjligheter verkar dyka upp. Men det visar sig att orättvisorna består. Tre generationer lever under ett tak och när försäkringen efter mamma Lenas avlidna make betalas ut, kan drömmar plötsligt bli verklighet. Men hur ska familjen använda pengarna bäst? Familjemedlemmarna drömmer om olika saker, men motarbetas av ett strukturellt rasistiskt samhälle.

Författaren Lorraine Hansberry var 26 år när hon skrev ”A Raisin in the Sun”. Med den blev hon den första svarta kvinnan som fick en pjäs uppsatt på Broadway (1959), den första svarta dramatikern, den femte kvinnan och den yngsta någonsin som fick det åtråvärda priset ”The New York Drama Critics’ Circle Award for Best Play of the Year”. ”En druva i solen” är ständigt aktuell. Pjäsen har vunnit 6 Tony Awards som både pjäs och musikal. Pjäsens titel är hämtad ur Langston Hughes dikt “Harlem”: ”What happens to a dream deferred? Does it dry up like a raisin in the sun?” Lorraine Hansberry inspirerade Nina Simone att skriva sången ” To Be Young, Gifted and Black”.

I Riksteaterns uppsättning möter vi åtta skådespelare, i regi av kritikerrosade Josette Bushell-Mingo, konstnärlig ledare för Riksteaterns Tyst Teater. Hon har bl a arbetat för The Royal Shakespeare Company och nominerats till Laurence Olivier-priset. Hon innehar utmärkelsen Officer of the Order of the British Empire.

Nordisk premiär den 5 februari 2016 på Riksteatern, i samarbete med Dalateatern, Norrbottensteatern, Regionteatern Blekinge Kronoberg.
”En druva i solen” presenteras enligt särskild överenskommelse med Samuel French, Inc.

Lena Younger: Kayode Kayo Shekoni
Walter Younger: David Lenneman
Ruth Younger: Anna Thiam
Travis Younger: Adam Högblom
Beneatha Younger: Asha Ali
Asagai: John-Alexander Eriksson
George Murchison: Måns Clausen
Mr Lindner: Carl Jacobson
Bobo: Måns Clausen 


TrailerRadioinslagFörhandspress
A Raisin in the Sun’ Through the Eyes of Afro-Swedes
The New York Times
2016-02-03

Svensk premiär för Broadway-klassikern ”A Raisin in the sun”
Dagens Nyheter
2016-02-04

Sweden's First Major Production of A RAISIN IN THE SUN Addresses Country's Growth of Racism
Broadwayworld
2016-02-03

Unik satsning på svart dramatik
Landets Fria 
2016-02-02

Pjäsen som skriver teaterhistoria
Västerbottenkuriren 
2016-02-02

African American Broadway classic comes to Sweden
Aljazeera 
2016-01-24

En druva i solen (A Raisin in the Sun)
Kultwatch 
2015-12-16

Amerikansk historia, inte helt främmande för Sverige
Afropé
2015-12-03

Kayode Kayo Shekoni, David Lenneman, Anna Thiam, Måns Clausen, Asha Ali, Carl Jacobson, John-Alexander Eriksson, Adam Högblom

Regi: Josette Bushell-Mingo. Översättning: Lisbeth Grönlund. Scenografi-kostym: Lotta Nilsson. Ljusdesign: Peter Stockhaus. Ljuddesign: Kamyar Gorjifar. Maskdesign: Eva Rizell. Dramaturg: Eva-Maria Dahlin. 

Producent

Riksteatern

Bilder

Foto: Urban Jörén

Recensioner

SR/Kulturnytt

2016-02-08

"”…i Josette Bushell-Mingo varsamma regi fångar ensemblen också så kärleksfullt familjen Youngers liv som kommer oss så nära och som vi blir så engagerade i"

Aftonbladet

2016-02-07

"Respekt till regissören Bushell-Mingo och översättaren Lisbeth Grönlund som levererar denna saknade pusselbit"

DN

2016-02-07

"En druva i solen” är en dialog¬tung pjäs, men det tynger inte den samspelta, rappa ensemblen. Kayode ”Kayo” Shekoni lyser som familjens överhuvud/…/Sonen Walter Younger, i en drabbande tolkning av David Lenneman, förvrids under tyngden av sin dröm om ekonomisk självständighet. När han i en monolog kommer till insikt om hur världen fungerar, om att pengar är frihet och att friheten aldrig kan bli hans, blir det alldeles tyst i salongen/…/plötsligt känns en sextio år gammal skildring av ett väldigt specifikt historiskt ögonblick som ett fönster in i – eller ett filter genom vilket vi kan ana – samtidens Sverige"

Expressen

2016-02-07

"En druva i solen – en äkta historisk triumf/…/skådespeleriet fint, på sina håll briljant/…/kvällens stjärna är Kayode "Kayo" Shekoni som Lena Younger. Och vilken stjärna sedan! Shekoni lyckas, om möjligt, ingjuta ännu mer liv i den lite konservativa, stränga men kärleksfulla matriarken, och gör i det sitt livs roll"

SvD

2016-02-06

"Josette-Bushell Mingos iscensättning av ”En druva i solen” är sprängfylld av känslor. Ensemblen imponerar i en rappt spelad, ännu laddad pjäs om utanförskap och drömmar"

Afropé

2016-02-06

"Pausen är välbehövlig. Vi behöver smälta det vi sett, alla känslor, all smärta som genomborrar kroppen och själen. De ibland oväntade skratten som förlöser, de väntade skratten som gör att stundens smärta blandas ut med även välbefinnande och en känsla av feel good. Att få följa en afroamerikansk familj utifrån den svarta blicken är en historiskt viktig kulturell upplevelse, särskilt som när själva originalpjäsen sattes upp 1959 i USA, så var det första gången detta skedde där och idag är det första gången det sker i Sverige. Den svenska teaterscenen har berikats av Josette-Bushell Mingo. Det är stort"

Feministiskt Perspektiv

2016-02-06

"Storartad teaterhistoria i exakt samklang med tiden"