Facebook pixel Facebook pixel
Skip to main content
Foto: Ola Kjelbye

Ensam

Skam, svek och stolthet i ett fängslande kärleksdrama.

Ensam är berättelsen om den ogifta kvinnan Thora, som valt att få barn ensam i en tid då detta var högst opassande. Mor och dotter kämpar sig fram med samhället som motståndare och dottern Yngvas faderlöshet ställer till problem när hon i vuxen ålder möter kärleken. Sanningen om hennes bakgrund rullas upp och Thora tvingas välja mellan dotterns lycka och sina egna principer.

Skam, svek och stolthet blandas i detta kärleksdrama, skrivet 1886 av dramatikern Alfhild Agrell. Under sin livstid var hon en av landets mest uppmärksammade och spelade dramatiker och jämfördes med Strindberg och Ibsen. Trots att Dramaten satte upp fler av Agrells verk än Strindbergs hamnade hon, likt många andra kvinnliga dramatiker och författare, i skymundan i den svenska teaterhistorien. Till dess att Spetsprojektet, ett samarbete mellan Riksteatern, Östgötateatern och Länsteatern i Örebro satte strålkastarljus på några av 1800-talets mest spelade kvinnliga dramatiker.

– När man sätter in pjäsen i sin tid framstår Alfhild Agrell som en mycket radikal dramatiker. Pjäsen är skriven långt före kvinnlig rösträtt och här ser vi hårda kängor till andra i debatten, som Strindberg, säger Martin Rosengardten, pjäsens regissör som trots att det är 130 år sedan urpremiären tycker att Ensam är aktuell än idag.
 
– Sättet hon berör ämnena skuld och skam kan man känna igen sig i, säger han.

– Vi anser idag att man ska få skaffa barn som ensamstående, men frågan är om inte samhället dömer ändå.

Producerad av Östgötateatern i samarbete med Riksteatern.

Läs mer om Alfhild Agrell

Trailer


Bakom kulisserna


Förhandspress
Bortglömt kärleksdrama
Folkbladet.se
2016-04-13

Marika Strand, Caroline Harrysson, Peter Sundberg, Per Burell, Peter Jansson, Kerstin Eriksson

Manus: Alfhild Agrell, Regi:Martin Rosengardten, Scenografi/kostym: Magnus Möllerstedt, Ljusdesign: Linn Persson, Ljuddesign: Michael Andersson, Mask: Lena Stranger Weinar

Producent

Riksteatern

Recensioner

Kultursidan.nu

0001-01-01

"Ensam är en av starkaste upplevelserna jag har haft på länge i en teatersalong (...) Jag kan bara salutera Östgötateatern till en helgjuten föreställning där allt sitter som en smäck. Och gratulera norrköpingsborna till en upplevelse som känns i både magen och hjärtat"

P1 Kulturnytt

0001-01-01

"...lyckat och sammanhållet (...) Speciellt den aningens löjliga och komiska förljugenhet som vidlåter de bägge herrarnas porträtt lyfter och stiliserar på ett uppiggande vis. Även tjänsteanden fru Rask gör Kerstin Eriksson till en välgörande excentrisk matrona."

Folkbladet

0001-01-01

"Marika Strand driver sitt spel, stark och sårbar, klarögd och sorgsen, hon pulserar med små medel"

Norrköpings Tidningar

0001-01-01

"Det starkaste intrycket efter föreställningen av Alfhild Agrells 'Ensam' är: vilken rasande skicklig dramatiker! (...) Hur kunde Alfhild Agrell vara bortglömd i över hundra år innan Riksteaterns och Östgötateaterns Spetsprojekt grävde fram henne och andra bortglömda kvinnliga dramatiker i ljuset?"