Facebook pixel Facebook pixel
Skip to main content
Illustration: Johanna Kallin

Famnen

Skolföreställning,

Teater

SciFi om att följa sitt hjärta eller att följa de man älskar.

Jordens befolkning har en efter en valt att göra sig av med sina fysiska kroppar och flyttat över sina medvetanden till den digitala världen ”Famnen”. Där finns varken smärta, död, några världsliga behov eller drifter. Famnen är en värld som beskrivs som himmelriket. Men vloggaren Jeff, en före detta drag queen-stjärna och en av få människor som är kvar på jorden, håller inte med. Han insisterar på att paradiset finns på den fysiska jorden, trots att naturen han försöker överleva i är hård och riskerar att bli hans död.

I föreställningen får vi följa Jeffs sista vlogg, riktad till sin lillasyster Lola och alla de andra han älskat som försvunnit in i Famnen. Vloggen är samtidigt ett rop på hjälp till andra människor liksom han, som fortfarande har en kropp och stannat på jorden. Dessutom är han ställd inför ett akut dilemma. Famnen har beslutat att stänga av uppkopplingen till den fysiska världen. Om Jeff också vill flytta in i den digitala världen måste han göra det nu. Han står mellan beslutet att ge upp sin kamp och ladda upp sig i Famnen, eller att stanna kvar på jorden och möta en utmanande och oviss framtid.

Famnen är en nyskriven monolog av dramatikern och radiopersonligheten Nanna Olasdotter Hallberg, i regi av skådespelaren och regissören Lola Zackow. På scen ser vi Jeff Lindström (Jeff), samt Lola Zackow i förinspelad videoprojektion som Jeffs lillasyster Lola.

Föreställningen vänder sig till årskurs 7-9 samt gymnasiet.

Föreställningslängd: 1 tim

Är du lärare?
Här är material att ladda ner:
Lärarhandledning för Famnen (pdf)
Extra förberedelsematerial för Famnen (pdf)

Jeff Lindström på scen
Lola Zackow i videoprojektion

Av: Nanna Olasdotter Hallberg
Regi: Lola Zackow
Dramaturgi: Ninna Tersman
Scenografi och kostym: Toni Tora Botwid
Ljuddesign: Anna Jondelius
Video- och ljusdesign: Ilkka Häikiö
Videodesign: Anna Nordlund
Mask: Linda Sandberg

Producent

Riksteatern

Bilder

Foto: Märta Thisner