Facebook pixel Facebook pixel
Skip to main content
Foto: Klara G

Emil Jensen - Flyktpotatis

Genom att på samma gång vara både en av Sveriges roligaste och allvarligaste artister lämnar Emil ingen oberörd.

Han tar sig an svåra ämnen som de flesta duckar för, men lyckas hela tiden skaka fram hopp, humor och oväntade vändningar, oavsett om han pratar om mänskliga rättigheter eller sjunger om mänskliga svårigheter. Med mjukt tilltal och stenhård satir, finstämd musik och hisnande mellansnack, vågar Emil vända ut och in på sig själv och världen och visa hur det mest personliga hänger ihop med det mest globala.

– Dålig potatisskörd har genom historien fått människor att fly och bryta ny mark. När jag var liten trodde jag att klyftpotatis hette flyktpotatis. Att vrida på det ordet har varit som en trampolin in i texterna. Verklighetsflykt, flykt från ohållbara familjesituationer och relationer, flykt mellan nationer – alla sorters flykt, små och stora, kommer löpa som en rosa tråd genom låtar och monologer, säger Emil Jensen själv om arbetet med föreställningen.

Kritikerhyllade publikfavoriten Emil Jensen är en av våra mest unika och angelägna röster just nu. Hans sommarprat i Sveriges Radio 2016 är ett av årets mest bejublade program. Här är några av alla fantastiska omdömen;

"Däremellan dunkar känslorna nästan genom bröstkorgen. Emil Jensen släpper sin poetiska persona och går rakt på sak, ger en kärleksförklaring till sin bortgångna storasyster Anna. Varje stavelse bränner till bakom ögonlocken."
– Patrik Lundberg, Aftonbladet, i sin recension med rubriken "Vackrare än så här blir det kanske inte".

"Det är en perfekt balanserad berättelse, en blandning av komik, tragik, kärlek och samhällskritik."
– Fanny Wijk, GP i sin recension med rubriken "En perfekt balanserad Emil Jensen".

Emil Jensens liveframträdanden har ofta beskrivits som just sommarprat på scen – där han varvar sin musik med personliga mellansnack, allvar och humor, lyrik och satir.

Den 28 oktober släpper Emil nytt album med titeln ”Två naturliga armar” och ger sig ut på en omfattande turné genom hela Sverige med sin nya föreställning ”Flyktpotatis”. Turnén, som är ett samarbete mellan United Stage och Riksteatern innefattar 53 spelningar, en diger turnélista och ett förhandsintresse som saknar motstycke.

Genom åren har Emils album, föreställningar och samhällsengagemang renderat en mängd priser och utmärkelser – som Hoola Bandoola-priset, Gustaf Frödings lyrikpris, en rad miljöpriser även en nominering till Martin Luther King-priset för sitt solidaritetsarbete.

Emil Jensens texter och musik kännetecknas av ett skenbart spontant uttryck, lekfullt och träffsäkert. Men bakom ridån av humor finns ett stort allvar och ett uppriktigt samhällsengagemang. I sitt skapande ställer han sig på de svagas och utsattas sida i kampen mot fördomar, hyckleri och maktmissbruk. Emil Jensen är en mångsidig konstnär som med sin personliga berättelse speglar vår tid.
(Ur motiveringen till Frödingpriset)

Turnén är ett samarbete mellan Riksteatern och United Stage.

Mellansnack, sång och gitarr: Emil Jensen, Violin: Hanna Ekström, Cello: Anna Dager, Trummor och slagverk: Magnus Olsson

Manus/komposition: Emil Jensen, Consigliere: Mattias Brunn

Producent

Riksteatern

Bilder

Foto: Klara G

Recensioner

Östgöta Correspondenten

2017-03-11

"En varm helkväll med Emil Jensen är fylld av humanism, musik, pratfilosofi och poesi. Fullsatt salong med allvar, skratt och applåder. Vad mer kan man önska sig?"