Facebook pixel Facebook pixel
Skip to main content
Foto: Linda Himsel

1 jun | Årsta

Handbok för husmödrar

Teater

1955. Ester är 19 år, har gift sig och fått flytta in i ett alldeles nybyggt hus. Med rinnande vatten i badrummet. Och elektrisk spis. Hon får gå från jobbet när hon gifter sig. Ingen frågade vad hon ville. Det var bara så det skulle vara. Nu har hon en ny roll. I hemmet.

En husmor i tre olika tidsåldrar. Från 50-tal till nutid flätas dessa olika tidsåldrar samman i en berättelse om Esters liv som hemmafru. Om ensamheten, den ekonomiska livegenheten och ”kvinnosjukdomar” som det ännu inte finns något namn på.

Med det svenska folkhemmet som fond skildras ett kvinnoliv, Esters, samtidigt som det berättar om alla de tusentals kvinnor som i tysthet alltid rörde sig lite i periferin, bakom spetsgardinerna, i förklädena och bland husmanskosten.

Handbok för husmödrar är en slags folkbildning om en nedtystad yrkesroll i det svenska folkhemmet – den obetalda hemmafrun. Det handlar om moderskap, att vara kvinna och om tidens förväntningar och konventioner.

Och det handlar om väntandet. På mannen. På barnen. Och kanske på ett liv som aldrig riktigt blev av.

Birte Heribertson Mira af Ugglas Thérèse Svensson

Av: Camilla Blomqvist efter en idé av Camilla Blomqvist och Johanna Salander Regi: Lena Mossegård Scenografi, kostym och ljus: Lotta Nilsson Dramaturg: Sofia Westerlund Ljud och komposition: Magnus Larsson Ljus: Tony Berndtsson Mask och peruk: Hanna Elwe Produktion: Regionteatern Blekinge Kronoberg Förlag: Colombine Teaterförlag

Producent

Regionteatern Blekinge Kronoberg

Turnéplan