Skip to main content
Foto: Senay Berhe

Head Peace

Dans

Ett dansande universum där den inre rösten gungas av grooves.

Head Peace är hiphopstjärnan Niki "Awandee" Tsappos första renodlade scenverk, här fördjupar hon sig i konstformen dans som hon älskar. Med grunden i hiphop förs vi in i ett afrofuturistiskt universum. Genom dansande konversationer välkomnas publiken in till ett meditativt headspace där det egna sökandet av peace står i centrum. Här lyssnar vi in den delen av oss själva som alltid vet och låter den leda vår väg. I en drömsk och intim tillvaro där lugnet simmar, grooves gungar och rytmer rullar får vi utrymme att landa och vila våra tankar för en stund. Gränsen mellan den inre och yttre världen blir alltmer suddig, rörelsen är språket och dansen är fri.

Vad är det vi väljer att släppa ut i det yttre spacet och vad väljer vi att behålla?
På scen ser vi Kelly Bigirindavyi och Claudio "Comics" Fernandes, två internationellt etablerade freestyledansare med ett starkt personligt uttryck. Genom dansen tar de med oss in i deras huvuden till tankarnas värld. Musiken till föreställningen är skriven av kompositören Ayesha Quraishi.

Niki Tsappos har rest jorden runt med sin dans. 2010 var hon en del av den första kvinnliga duon i världen att vinna världen största streetdance-tävlingen Juste Debout i Paris. Det fångades upp i den folkkära dokumentären Martha & Niki som bland annat prisades med två Guldbaggar. Tillsammans med dansaren Andreas Sanchez har hon grundat danskollektivet Cipha 64, som representerar några av de främsta inom streedance-stilarna hiphop och house i Sverige.

Foto och trailer: Senay Berhe

Head Peace produceras av Riksteatern i samarbete med Cipha64
Kommunikation och marknadsföring i samarbete med Cipha64 och CMDS

Rekommenderad ålder: från 13 år


I media:

Nikki Awandee Tsappos om Head Peace
Hör Niki ”Awandee” Tsappos berätta om visionen för Head Peace och den sinnesro hon hoppas bidra till.
Sveriges Radio Kulturnytt, 2022-03-11
*Scrolla till 45:19

Nikki Awandee Tsappos om Head Peace
Hör Niki ”Awandee” Tsappos berätta om Head Peace och arbetet inför premiären.
Sveriges Radio P4 Stockholm, Eftermiddag
*Scrolla till 1:14:31

Nikki Awandee Tsappos om Head Peace
Läs om Niki ”Awandee” Tsappos arbete med verket Head Peace
– Hiphop är som ett barnbarn till många traditionella danser, det är samma rörelser som upprepas och som har kommit tillbaka på nya platser. Här går vi till roten av hiphopen och roten av oss själva också, säger hon.
TT via Aftonbladet, 2022-03-08

Niki Awandee Tsappos och AyshaQuraishi om Head Peace
Läs intervjun med Niki Tsappos och Aysha Quraishi om skapandet av Head Peace och om representation inom scenkonsten
Kingsize Magazine, 2022-04-25

Kelly Bigirindavyi
Claudio "Comics" Fernandes

Idé och koreografi: Niki "Awandee" Tsappos
Musik: Ayesha Quraishi
Scenografi och ljusdesign: Angela X
Kostym och maskdesign: Ellen X Elias
Koreografassistent/repetitör: Andreas Sanchez

Producent

Riksteatern i samarbete med Cipha64

Video

Recensioner

Barometern

2022-04-27

"Slutscenen är ett rent bländverk i nästan religiös anda. Omslutna av ett starkt ljussken reser sig de båda dansarna i en slags andlig uppståndelse, ett uppgående i alltet, det gåtfulla, ogripbara."

Till recensionen

Barometern

2022-04-27

"Mest spännande är det ändå att se de båda dansarna när de längre in i föreställningen dansar med enbart huvudena tätt ihop, i symbios, som en kropp. Eller när de i en vändpunkt i verket löser upp sina flätor och utmanar varandra i blixtrande hiphop-solon, som verkar vara rena improvisationerna. Det är starkt. Befriande att se."

Till recensionen

Barometern

2022-04-27

"Dansarna Kelly Bigirindavy och Claudio Comics Fernandes imponerar stort, i en blandning av traditionella, rituella afrikanska danser och hiphop. I var sin solodans vänder och vrider de ut och in på kroppen, varvar mjuka, organiska rörelser med explosiv hiphop, så det svänger om de långa flätorna. Det är lätt att tolka just den dansen som ett sökande, en längtan efter något som gått förlorat."

Till recensionen

Barometern

2022-04-27

"Man får lust att gunga med i de starkt pulserande rytmerna, som sitter kvar i kroppen långt efter föreställningens slut."

Till recensionen

Barometern

2022-04-27

"Head Peace är en vacker, mångtydig och fantasieggande föreställning, ett spännande ljud- och ljusspel, där Ayesha Quraishis suggestiva elektroniska musik går rakt in i kroppen"

Till recensionen

Barometern

2022-04-27

"Verket är ett introspektivt sökande efter en inre frid i en hektisk nutid. En sinnesro som den hyllade koreografen tror kan vara en förutsättning för att vi människor ska kunna leva tillsammans i fred och frihet. "

Till recensionen

Barometern

2022-04-27

"Den elektroniska musiken väller fram och stämningen är meditativ. Drömsk."

Till recensionen

Svenska Dagbladet

2022-03-12

"I ”Head peace” är också varje enskild handling en del av någonting större, ett kollektiv. All energi som finns i den vetskapen lyckas hon tillsammans med sitt konstnärliga team få in i ett timslångt verk som bokstavligen glimmar till och exploderar innan det återvänder till den mörka och okända rymd det ser ut att komma ifrån. Inte okänd i mening främmande utan mer som om alla möjligheter ännu inte är utforskade."

Till recensionen

Svenska Dagbladet

2022-03-12

"Det är också i spänningen och samspelet mellan de båda dansarna som styrkan i Niki Tsappos verk ligger. För även om det beskrivs som hennes första egna och renodlade scenkonstverk märks det att hon verkligen ser på dans som kommunikation och någonting som sker i ett möte med andra, oavsett om det handlar om ett solo eller inte."

Till recensionen

Svenska Dagbladet

2022-03-12

"Även om känslan är mer utomjordiskt inspirerad än världslig är ”Head peace” fyllt av handfast och till stora delar visuellt slående dans. Med en koreografi bestående av lika mycket streetdans, rituella eller traditionella danser som av ett experimentellt och nyfiket utforskande av dansens möjligheter att skapa någonting annat och kanske mer förtrollande än vardagen"

Till recensionen

Svenska Dagbladet

2022-03-12

"Här är det utan tvekan ”Space is the place” som musikern Sun Ra, en av förgrundsgestalterna inom afrofuturismen, hävdade i mitten av 1970-talet som gäller. Ayesha Quraishis musik och ljudbild till ”Head peace” är dock mer elektronisk men målar på samma sätt upp visuella miljöer för dansarna att ta plats i. "

Till recensionen

Svenska Dagbladet

2022-03-12

"Niki Tsappos ”Head peace” är ett suggestivt och glittrande dansverk med två samspelta, ibland till och med bokstavligen sammanflätade, dansare. Men vi befinner oss inte på något glamouröst dansgolv i något i någon urban metropol utan mer i ett utopiskt och science-fictionartat tillstånd."

Till recensionen

Svenska Dagbladet

2022-03-12

"Niki Tsappos är en av Sveriges främsta inom streetdans. Hennes första renodlade scenverk är ett utforskande möte mellan dansare och stilar som förhöjer närvarokänslan."

Till recensionen

Svenska Dagbladet

2022-03-12

"Mörk energi glimrar i Niki Tsappos värld"

Till recensionen

Dagens Nyheter

2022-03-12

"Fernandes lösgör sig och dansar sig in ett nästan transliknande tillstånd, skickar vidare impulserna i en vänlig battle. Duon släpper ut flätorna, låter håret bli piskande förlängningar av kroppar i ett afrofuturistiskt rörelseland, musiken stegras, överraskar. Energin går plötsligt att ta på, den fortplantas till salongen."

Till recensionen

Dagens Nyheter

2022-03-12

"Freestyledansarnas rörelserikedom, som de släpper loss i varsitt solo, imponerar."

Till recensionen

Dagens Nyheter

2022-03-12

"Det är först när dansarna möts i mittenpartiet, låser sina huvuden och armar utan att låta överkropparna vidröra varandra, som något väcks. En friktion, en nerv."

Till recensionen

Dagens Nyheter

2022-03-12

"Kompositörens Ayesha Quaraishis – rapparen Ayesha för alla som var med i början på 2000-talet – suggestiva tongångar förstärker de drömska vibbarna."

Till recensionen

Dagens Nyheter

2022-03-12

"De rör sig böljande, mjukt, fäster varandras flätor, liksom avskärmade från omvärlden."

Till recensionen

Dagens Nyheter

2022-03-12

"Dansarna Kelly Bigirindavyi och Claudio ”Comics” Fernandes är visserligen anslående i öppningsscenen. I ett blåsvart scenljus och i skimrande kostym, med glitternät även över ansiktena, liknar de ett slags undervattensvarelser."

Till recensionen