Facebook pixel Facebook pixel
Skip to main content
Helheten. Foto: Sören Vilks / Illustration: Alejandro Montero Bravo

Helheten

Angeläget allkonstverk om att vara del av något större

Helheten är föreställning att ta på, lyssna till, delta i och uppslukas av. En helhetsupplevelse av dans, teater, musik, mod och livserfarenhet.

Verket bygger på en rad dokumentära intervjuer med läkare, nunnor, lydiga och olydiga, nuckor, rektorer, mammor, ensamma och flersamma. Genom inspelade röster får vi ta del av berättelser och erfarenheter som ljuder ut ur färgglada kuber bland publiken i gradängen. Alla bjuder de in oss att fundera kring begreppet helhet. Är det viktigt för en människa att känna sig hel, eller är det viktigare att vara en del?

På scenen sitter Maria Johansson Josephsson, sångerska och kompositör, vid sitt piano och samspelar med de lysande kuberna och de fyra fullblodsartisterna David Sigfridsson, Destiny af Kleen, Mårten Andersson och Ellen Söderhult, som rör sig i rummet. Helheten är en rörande, angelägen föreställning som välkomnar såväl erfarna som helt nya dans- och teaterbesökare. En hjärtevärmande och tankeväckande upplevelse för våra sinnen, där vi får en chans att pröva hur det känns att vara del av något större. Att bli insläppt och kanske släppa in.

Bakom verket står Riksteaterns huskoreograf Tove Sahlin och delar av det konstnärliga teamet som också skapade det bejublade verket DNA– Dansa Nära Anhörig för Backa teater i höstas. ”Känsloladdningen är stor och stundtals enorm” skrev Dagens Nyheter om DNA, medan Borås tidning beskrev den som ” … en personlig och fängslande dansföreställning … Missa den inte."

Helheten ingår i ett av Riksteaterns långsiktiga tematiska spår, Demokratins gränser. Läs mer på http://demokratinsgranser.riksteatern.se

Sångerska och kompositör: Maria Johansson Josephsson
Artister: David Sigfridsson, Destiny af Kleen, Ellen Söderhult, Mårten Andersson och Maria Johansson Josephsson
Medverkande röster: Edvin Edin Adolfsson, Henry Ascher, Leopold K Bojsenburg, syster Karin, Malin Lindroth, Sofia Jama Liban, Max, Marco Vega, Rickard Öh

Idé, koreografi och regi: Tove Sahlin
Intervjuer, manus och konceptarbete: Malin Holgersson
Musik, arrangemang och sånginstudering: Maria Johansson Josephsson
Scenografi, ljusdesign och kostym: Josefin Hinders
Projektioner: Nemo Stocklassa Hinders
Kreativ mönsterkonstruktion: Sara-Lovise Ewertson

Producent

Riksteatern

Bilder

Foto: Märta Thisner

Recensioner

Länstidningen Östersund

2019-10-15

"[...]stundom starkt berörande scenupplevelse. En stor styrka är den lyckade upplösningen av genrer, scenrum och salong som, bokstavligen, placerar berättelsen som en lysande kub i knät."

Västerbottens-Kuriren

2019-10-12

"Föreställningens originalitet kommunicerar i lika delar till intiution som vårt förnuft och väcker ånyo motivationen att ta tag i vårt samhälles viktiga frågor. Ska vi söka helhet eller får vi vara delar?"

Till recensionen