Skip to main content

Homayoun Shajarian

Homayoun Shajarian är en av de främsta persiska klassiska sångarna i sin generation och en superb instrumentalist. Han gästar nu Göteborgs Konserthus med turnén ”Chera Rafi” (Why you left) tillsammans med en tolv personer stark orkester.

Det bjuds på en mix av persisk klassisk och västerländsk musik, arrangerad och komponerad av bröderna Sohrab och Tahmores Pournazeri som också är med i bandet. Chera Rafi är Homayouns mest sålda turné i Iran, med ca 78 konserter runt om landet. Nu är det dags för Europa att få besök av superstjärnan.

Homayoun växte upp i en musikerfamilj. Hans pappa är Mohammad Reza Shajarian, en mästare i den traditionella persiska sångtekniken. Som femåring började Homayoun studera den persiska handtrumman tombak och senare kamanche – orientalisk spikfiol, som var hans huvudinstrument på Musikkonservatoriet i Teheran. Den traditionella sångtekniken lärde han av sin pappa från 10-års ålder, och han har medverkat på pappans internationella turnéer, både med sin tomak och som sångare.

Homayoun har gästat många internationella scener och festivaler tillsammans med sitt band, till exempel Fez Festival (Marocco), Kölner Philharmonie, New York World Music Institute and Paris Theatre. Han har också gett ut flera album i eget namn från och med 2003 med ”Nassim-e Vasl”.

Konserten är ett samarbete mellan Berwaldhallen, Farhang och Riksteatern.

Homayoun Shajarian med 12-mannaorkester inkl. kompositörerna Sohrab och Tahmoures Pournazeri 

Kompositörer: Sohrab och Tahmoures Pournazeri

Producent

Riksteatern