Facebook pixel Facebook pixel
Skip to main content
Foto: Klara G

I själva verket

Dans,

Föreläsning

En självbiografisk och populärvetenskaplig resa i dansen.

Varifrån kommer rörelserna i den samtida dansen, hur kan de tolkas och finns det ett rätt sätt att förstå dans? Det är några av de frågor som prisbelönade koreografen och dansaren Björn Säfsten har fått under sina möten med publik och workshopdeltagare genom åren. För att svara på dessa och andra funderingar skapade Säfsten och Arnquist föreställningen I själva verket.

- I själva verket är ett sätt att ge svar med tydlig information, samtidigt som föreställningen ämnar ställa nya frågor. Den ber publiken om att våga gå vilse, att våga ge sig ut på en resa kring sitt eget seende och försöka ta sig mod att förändra det, säger Björn Säfsten.

Att arbeta fördjupande med publiken genom folkbildningsarbete är en av Björn Säfstens stora passioner. Under åren har han utvecklat ett flertal format för samtal, workshops och föreläsningar för att på ett enkelt sätt prata om något så komplicerat som ett helt konstfält och dess historia.

I själva verket är en engagerande mix av en spännande dansföreställning och en entusiasmerande föreläsning där Säfsten, utifrån sitt konstnärskap och sin långa erfarenhet, tar itu med dansbegreppet på ett inspirerande och inkluderande vis. I arbetet med föreställningen har Säfsten även arbetat nära ett flertal andra danskonstnärer för att väva in deras perspektiv.

- Det är en unik föreläsningsföreställning som bygger på frågor och ämnen som kommit från publiken. Det blir roligt, lärorikt och öppet – ett ypperligt tillfälle för den etablerade och nya danspubliken att mötas, säger Björn.

Björn Säfsten är baserad i Stockholm. I sitt arbete intresserar han sig för att undersöka förändring utifrån gester, röster och i allt högre grad även text och sång som praktiker. I hans koreografiska arbete fokuserar han på misslyckande, humor och rörelsens detaljer.

Björn Säfsten

Koreografi och text: Björn Säfsten och Anja Arnquist
Repetitör: Anja Arnquist
Scenograf: Joakim Nyström
Ljusdesigner: Anton Andersson
Ljuddesigner: Hans Appelqvist
Dramaturg: Gunilla Heilborn
Konstnärlig expert inom voguing: Fredrik Quiñones
Samtalspartner under processen: Chrysa Parkinson
Producent Säfsten Produktion/Nordberg Movement: Magnus Nordberg

Tack till Aviance och Frida Selander.

Säfsten Produktion genomför I själva verket med stöd av Kulturrådet, Stockholms Stad och Region Stockholm.

Producent

Samproduktion mellan Riksteatern och Säfsten Produktion

Video

Recensioner

Svenska Dagbladet

2021-09-27

"Charmig guidning i dansens möjligheter"

Till recensionen