Facebook pixel Facebook pixel
Skip to main content
Foto: Malmö teatern

Kronbruden

Klassiker,

Musikteater

Baserad på August Strindbergs drama med samma namn. En svensk Romeo och Julia-saga som inleds en sommar på fäboden.

Kersti träffar Mats en sommar när hon arbetar ensam på fäboden. De blir djupt förälskade och vill gifta sig, men deras familjer tål inte varandra. Mats är son till den rika mjölnaren som äger byns kvarn vid forsen. Kersti är bara en enkel soldatdotter.

Familjerna håller råd i kvarnkammaren och kommer överens om att försonas. Det unga paret får gifta sig, på villkor att Kersti är oskuld. Endast en jungfru får bära byns ståtliga krona och stå vid altaret som kronbrud.

Det ingen vet är att Kersti och Mats har ett barn, fött i lönndom med hjälp av Jordemor. När Kerstis mamma anar oråd svär Kersti vid Forskarlen, det vill säga Näcken, att hon är jungfru. Men svära vid de övernaturliga gör man inte ostraffat och snart sätts onda krafter i rörelse ...August Strindberg skrev dramat Kronbruden 1901. En svensk Romeo och Julia-saga med inslag av nordisk folktro, där en kärleksrelation slutar i tragik på grund av hederskultur och sociala konventioner.

Han hade redan från början i åtanke att pjäsen kunde göras som opera och hade flera olika kompositörer i åtanke. Slutligen blev det Ture Rangström som tonsatte dramat 1915.

Rangström tog inte med pjäsens sista scen i operan, men var i övrigt trogen Strindbergs text och ändrade bara några mindre detaljer.

Kersti: Ella Morin
Mats: Fabian Düberg
Brita: Linnea Andreassen
Jordemor: Linnea Andreassen
Modern: Maria Streijffert
Forskarlen: Maria Streijffert
Länsman: Anton Eriksson
Fadern: Nils Gustén
Pastorn: Nils Gustén

Musik:Ture Rangström
Libretto: August Strindberg
Musikaliskt arrangemang: Bo Wannefors
Kapellmästare: Elena Jordan
Regi: Åsa Kalmér
Scenografi, kostym-& mask design: Tomas Sjöstedt
Ljusdesign: Ulf Englund

Producent

Malmö Opera