Facebook pixel Facebook pixel
Skip to main content
Foto: Carl Thorborg

Locus

Dans

Tre dansare, en skog av lyktstolpar och ett heligt gung.

Locus är en plats där människan andas, lever och förändras genom rörelser och rytmer. Det är en plats som säger ja till livet i en tid då många tappat tron på framtiden.

Är Locus en utopi? Kanske inte. Vi behöver kanske bara ändra vår blick på den verklighet vi skapat. För saker är alltid vad de är, inte vad de verkar vara.

På scen ser vi de tre dansarna Anton Borgström, Joanna Holewa Chrona och Abigail Vrede som liksom Viktor Fröjd har sin bakgrund inom streetdance. Video- och ljusinstallationer skapar tillsammans med dansarna på scenen och publiken i salongen en gemensam plats i förvandling. Den nyskrivna musiken av Dijle Neva Yigitbas rör sig mellan akustiskt och elektroniskt, mellan vardagligt och förvrängt där rytm och resonans uppstår och förändras. Locus är skapad i tätt samarbete med scenografen och ljusdesignern Anton Andersson och för kostymdesignen står konstnären Sarah Nakiito.

Viktor Fröjd är danskonstnär och baserad i Malmö. Genom både beställningsuppdrag och egna produktioner skapar Viktor verk för större och mindre scener. Att ha sin grund i street och klubbdans betyder att det improvisatoriska ständigt är närvarande i hans verk. Och även att han har en förståelse för det sociala, att alla som är i rummet påverkar stämningen i rummet och det som uppstår där.

Anton Borgström har vunnit flera prestigefyllda battles/tävlingar runt om i världen. Han arbetar med en rad koreografer såsom Kenneth Kvarnström, Fredrik ”Benke” Rydman, Cristina Caprioli och Örjan Andersson.

Joanna Holewa Chrona är dansare, koreograf och DJ verksam i Sverige och Sydafrika. Med sin bakgrund i streetdance samt från väst/sydafrikanska kulturdanser är Joanna verksam inom den internationella battlescenen och den samtida dansen.

Abigail Vrede är en holländsk dansare. Efter att ha börjat med hiphop och house har hon även utbildat sig samtida dans i Norge, Sverige och Nederländerna. Hon är nu verksam i Norge.

Föreställningslängd: 1 tim

Anton Borgström/Yared Tilahun Cederlund
Joanna Holewa Chrona
Abigail Vrede

Koreografi: Viktor Fröjd
Kompositör: Dijle Neva Yigitbas
Ljuddesigner: Dijle Neva Yigitbas, Jenni Aho
Scenografi, ljus- och videodesign: Anton Andersson
Kostymdesign: Sarah Nakiito
Dramaturg: Bodil Persson

Producent

En samproduktion mellan Riksteatern och Scenkonst Sörmland

Video

Recensioner

Eskilstuna-Kuriren

2023-10-01

"En vacker förställning med dansare i världsklass "

Till recensionen

Katrineholms-Kuriren

2023-10-01

"Locus ställer frågor om en värld i förändring"

Till recensionen