Skip to main content

Mohsen Namjoo

Mohsen Namjoo är tillbaka till Sverige med två konserter i vår. Han har kallats ”Irans Bob Dylan” av New York Times. Hans texter får ofta en särskild spets genom satiriska inslag, och kombinationen av iranska folkmusikrötter och västerländska ingredienser ger hans musik en unik prägel. Han är en självständig,musikalisk ensamvarg. En visionär artist som givit röst åt många iraniers tankar.

Namjoo är verksam som sångare, kompositör, musikvetare och setar-spelare (setar är ett traditionellt persiskt lutinstrument.) Namjoos musik och texter är mycket känslosamma, och hans stil uppvisar en blandning av klassisk persisk poesi (med inspiration från exempelvis Hafez, Rumi och Saadi) med västerländska inflytanden från rock, blues och jazz. Kombinationen av iranska folkmusikrötter och dessa västerländska ingredienser ger hans musik en unik och personlig prägel. Han är en självständig, musikalisk ensamvarg och hans texter får ofta en särskild spets genom satiriska inslag, vilka på ett träffande sätt speglar den frustration och uppgivenhet som många unga iranier upplever i vår tid. 2006 dömdes han i sin frånvaro till fem års fängelse i en islamisk domstol för att ha ”förlöjligat” en viss sura i Koranen (Ash-Shams). Numera bor han i New York i USA, men är född och uppvuxen i Iran, där han bland annat studerade teater och musik vid universitetet i Teheran för framstående musiker och pedagoger som Alireza Mashayekhi och Azin Movahed. Namjoo studerade även folkmusik för Ghorbane Soleimani och är idag även verksam som musikprofessor på Standford University.

Konserten är en del av Riksteaterns temasatsning Voices of Change. Där vi flyfter fram urbana scenkonstaktörer från hela världen som verkar för positiv förändring genom sitt konstnärskap. Röster som inte kan göra sig hörda i hemlandet utan att riskera att fängslas för sina åsikter får här möjligheten att uttrycka sig.

Spelningar
5 maj kl. 19:30, Stockholm, Konserthuset | Köp biljett
7 maj kl. 19.00, Göteborg, Göteborgs konserthus | Köp biljett


Mohsen Namjoo