Skip to main content
Foto: Sören Vilks

28 mar | Kristianstad

Ödeläggaren

Teater

En fängslande dramatisering av Christina Herrströms uppmärksammade bok.

En dag knackar det på Christinas dörr och där står en man hon är ytligt bekant med från kyrkan hon nyligen besökt med en vän. I handen har han en påse med tillhörigheter – och sin sexåriga son. De saknar bostad och kanske kan Christina hjälpa dem? Mötet i dörren kommer visa sig vara ödesdigert. Mannen och sonen flyttar in och tre år senare har Christina kastats ut i fattigdom och tvingats lämna sin bostad. Hur kunde det gå så här?

Titeln vittnar om den förödande kraft en människa kan ha på en annan människas liv. En berättelse om hot, mentala övergrepp och ont och gott. Om ett livsrum som krymper bit för bit.

Genom ett storartat skådespeleri får vi ta del av denna intrikata historia där dagboks-anteckningar och minnesbilder ger nycklar vi behöver för att förstå.

På scen ser vi skådespelaren Maria Kulle, välkänd för en mängd älskade roller på teater, film, och tv, bland annat Fröken Frimans krig. Senast såg vi henne i Tre lite äldre systrar hösten 2022.

För manus står dramatikern och dramaturgen Lisa Lindén. Hon har tidigare skrivit bland annat monologen Föregångerskan som spelats över hundrafemtio runt om i Sverige. Regisserar gör Karin Kickan Holmberg, verksam på Teater Unga Roma. På senare år har hon bland annat satt upp Som ett jävla solsken om Ester Blenda Nordström.

Christina Herrström har skrivit böcker för både vuxna och unga samt dramatik för radio, TV, teater och film. De kultförklarade teveserierna Ebba och Didrik och Glappet är idag moderna klassiker.

Pjäsen bygger på en sann historia.

Föreställningslängd: 1 tim 50 min inkl. paus

Maria Kulle

Manus: Lisa Lindén fritt efter Christina Herrströms bok
Regi: Karin Kickan Holmberg
Scenografi och kostym: Maria Sjöstrand
Kompositör: Jonas Redig
Maskdesign: Anna Olofson
Ljusdesign: Jörgen Haimanas
Dramaturg: Ninna Tersman

Scenmästare & turnéledare: Kjell-Åke Jönsson
Belysningsmästare: Jörgen Haimanas
Kostym & ljudtekniker: Josefin Johansson

Teaterförlag: Draken Teaterförlag

Producent

Riksteatern

Turnéplan

Bilder

Foto: Sören Vilks

Video

Recensioner

Dagens Nyheter

2023-02-25

"Förunderligt skådespel och precision"

Till recensionen

Dagens Nyheter

2023-02-25

"Ödeläggaren är en tragedi men rakt genom svärtan löper en oemotståndlig humor"

Till recensionen

Falköpings Tidning

2023-03-15

"Maria Kulle gjorde en fantastisk insats och trollband publiken när hon spelade ut hela sitt register av känslor i den gripande pjäsen."