Facebook pixel Facebook pixel
Skip to main content
Foto: Peter Zacsko

Parismiddagen

Visst vore det intressant om nutid och dåtid träffades för att äta middag? Det är precis det som sker i Parismiddagen.

I Debbie Z. Rennies regi tar Parismiddagen med dig på en finurlig tidsresa om dövas förutsättningar för över hundra år sedan och idag. Har du undrat varför Paris är så viktigt för dövrörelsens historia? Varför älskar döva banketter? Visste du att teckenspråkets guldålder var på 1800-talet? Kan du alla kända döva genom historien? En praktfull, visuell och färgglad föreställning med både förrätt, huvudrätt och efterrätt. Rätt efter rätt serveras, minne efter minne berättas. Vem berättar? För vad och för vilka?

Med Alexei Svetlovs scenografi och kostymdesgin av Lars Otterstedt samt maskarbete av Eva Rizell blir Parismiddagen en upplevelse du sent glömmer!

Spelas på svenskt teckenspråk och textas till svenska. Föreställningen hyllar den svenska dövrörelsens 150 års-jubileum. På Sverigeturné våren 2018 och spelas på Dövas Nordiska Kulturfestival sommaren 2018.

TrailerMEDVERKANDE OCH KONSTNÄRLIGT TEAM


Jenny Schöldt, manus
Jenny är poet och författare som till vardags arbetar på HVB-hem. Senast har hon bearbetat Tyst Teaters uppsättning av Bernardas Hus, som ursprungligen skrevs av Federico Garcia Lorca.


Debbie Z. Rennie, regi
Debbie har stor erfarenhet från teatervärlden både i Sverige och USA. Hon är också en av världens främsta teckenspråkspoeter. För Tyst Teater har Debbie tidigare regisserat Kärlek, drömmar och fjärilar, Apkungen samt Här kommer Pippi Långstrump!


Mette Marqvardsen, skådespelare
Mette är utbildad skådespelare vid Teaterhögskolan i Stockholm 1996 men gjorde sin första produktion för Tyst Teater redan år 1988 med Sprit. Hon har senast medverkat i Bernardas hus. Mette är idag Tyst Teaters enda tillsvidareanställda skådespelare.


Joakim Hagelin Adeby, skådespelare
Joakim är utbildad skådespelare vid Stockholms dramatiska högskola 2014. Han har bland annat synts i den populära tv-serien anders.se och medverkat i Tyst Teaters Pär Aron Borgs fantastiska äventyr, Magiska fjädern och Apkungen samt Solapan.


Alexei Svetlov, scenografi
Alexei är utbildad och verksam som konstnär med flygande hus som signum. För Tyst Teater har han senast synts i Bröderna Marx och har tidigare gjort scenografin till Pär Aron Borgs fantastiska äventyr.


Lars Otterstedt, kostymdesign
Lars är utbildad vid Teaterhögskolan i Stockholm 1996 och har genom åren arbetat både som skådespelare och regissör. Hos Tyst Teater har han senast regisserat Lilla Röd. Lars har även stått för regi, scenografin och kostymdesign i Bollen för Teater Turkos.


Eva Rizell, maskdesign
Eva har sedan hon gick ut Stdhs maskörutbildning 1979 arbetat med både film, dans teater och varit ansvarig på Riksteaterns maskavdelning senaste 10 åren. Eva har gjort mask till många av Tyst teaters föreställningar bland annat Natten är dagens mor och Bröderna Marx.


Riksteaterns Tyst Teater arrangerar seminarium längs turnén
Läs mer på http://tystteater.riksteatern.se/seminariumturne

I media
Tyst teater vill uppmärksamma dövas historia
Intervju med Joakim Hagelin Adeby och Mette Marqvardsen
Sveriges Radio P4 Västerbotten

Mette Marqvardsen
Joakim Hagelin Adeby

Manus: Jenny Schöldt
Regi: Debbie Z. Rennie
Scenografi: Alexei Svetlov
Kostym: Lars Otterstedt
Ljusdesign: Carina Jernberg
Mask: Eva Rizell

Producent

Riksteatern

Bilder

Foto: Urban Jörén

Video

Recensioner

Kristiansstadsbladet

2018-04-19

"Formspråket är starkt och språket en lika självklar del av kropp och rörelse som kärnan i berättelsen. Skådespelarna Joakim Hagelin Adeby och Mette Marqvardsen fångar publiken från första stund. Middagspratet rulllar på obekymrat och blir allt mer avslappnat. "

Till recensionen

Dövas Tidning

2018-04-19

"Skådespelarna gestaltade dövas eviga kamp oerhört bra, dessutom med inslag av humor, samtidigt som publiken fick åka på en spännande tidsresa längs dövådrorna. "

Till recensionen