Facebook pixel Facebook pixel
Skip to main content
Foto: Yusuke Kitaguchi

Pearl

Dans

Ta en paus och låt dig omslutas av Fraukes magiska värld.

Sätt dig ned. Andas. Ta en paus från allt och låt dig omslutas av Fraukes magiska värld.

I en kombinerad filmvisning och dansföreställning följer du en berättelse som går igenom de sex sinnena; smak, syn, doft, hörsel, känsel och balans. Det blir storslaget i ett litet och intimt format. En visuell upplevelse där gränserna mellan det vackra och det fula är befriande flytande. I Pearl utforskar Frauke den dolda skönheten. En strålande kraft inuti ett mörkt skal. 

Vi följer en kvinnas verklighet, den faktiska och den upplevda, och hur hon förändras och hittar tillbaka till sig själv. En berättelse med stark koncentration av känslor, spänning och närvaro.

Butoh är en avantgardistisk form av dansteater som skapades i Japan i slutet av 1950-talet. Ju fler internationella koreografer som arbetar med konstformen desto fler olika riktningar fortsätter den att utvecklas i.

Koreografen Caroline Lundblad, med artistnamnet Frauke, är erkänd för sin alldeles egna skandinaviska ingång. Kontakten med Japan är en förutsättning för hennes skapande. I Kyoto, Japan gör hon sin konstnärliga research, som ligger till grund för en egen vokabulär och uttryck. I Pearl finns det dessutom influenser från den japanska traditionella Noh teatern, som Caroline studerar hos en mästare.

En stor del av det konstnärliga teamet för Pearl är baserade i Japan, bland andra filmregissören Yusuke Kitaguchi och kostymdesignern Ryo Onishi - Pearl blir en modeälskares dröm med flera exceptionella kostymbyten. Musiken görs av Daniel Troberg, baserad i Los Angeles.

Filmen som visas i föreställningen, Pearl shining light, har visats på internationella filmfestivaler och vann silver i Paris Film Awards i december 2022 i kategorin ”Experimental”.

Föreställningslängd: 1 tim
På riksteaterturné våren 2024

Caroline Lundblad/Frauke

Koreograf/dansare Caroline Lundblad/Frauke
Film/Regissör Yusuke Kitaguchi
Kostymdesign: Ryo Onishi
Scenograf och ljusdesign: Josefin Hinders
Kompositör/ljuddesigner: Daniel Troberg

Producent

Riksteatern

Video

Recensioner

Ystads Allehanda

2024-02-16

"Det är en ynnest att få ta del av denna så annorlunda, vackra och djupt allvarliga föreställning. "

Till recensionen

Ystads Allehanda

2024-02-16

"Salen i Tomelilla Folkets Park förvandlades denna torsdagskväll. Den som brukar kännas som en kall skolaula från 60-talet är nu istället ett magiskt universum. "

Till recensionen

Danstidningen

2024-02-12

"Sinnligt skimrande och skulpturalt"

Till recensionen

Göteborgs-Posten

2024-02-04

"Frauke besitter en självklart skimrande auktoritet, både på duken och golvet."

Till recensionen

Göteborgs-Posten

2024-02-04

"Konstnärlig täthet hör till Fraukes koncept. Kostymerna, skapade av modekreatörer, tillför dansaren skulpturala uttryck och för musiken samarbetar hon med kongenialt lyhörda kompositörer. "

Till recensionen