Skip to main content
Foto: Linn Henriksson Strååt

Plint - en gympasalsshow

Hur skulle det vara om allt du någonsin tänkt på gympalektionen skulle höras ut, högt? Hemlisarna om varför du alltid glömmer dina ombyteskläder, vad du egentligen drömmer om under basketmatchen, eller hur du ska hämnas på din gympalärare Arne för att han slängde ut dig från gympasalen förra lektionen trots att du är bäst i klassen - bäst i världen - på allt.

En teaterupplevelse utöver det vanliga! Plint utspelar sig i ett av skolans mest laddade rum; gympasalen. Ett rum fyllt av personliga minnen och upplevelser: Tävlingar i hastighet och sociala poäng. Stjärndrömmar som tänds eller släcks. Och så alla blickar; hemliga, förbjudna, nedvärderande och uppskattande…

Plint är ett experimentellt och lekfullt audiodrama. Publiken som bär hörlurar delas in i tre grupper, som följer en karaktär var, och kan följa rollkaraktärernas tankar, dialoger och hemligheter - både inspelat och live. Ibland hör alla samma sak, ibland olika. Det blir en spännande och unik upplevelse för varje besökare.

- Vi vill leka med gympasalens normer och fylla den med undangömda berättelser och nya möjligheter. Det kommer vara både svart och roligt, barnen kommer förhoppningsvis känna sig upprymda och för alltid att ha en annan, förändrad relation till sin gympasal, säger regissören Maja Salomonsson.

Maja Salomonsson har tidigare regisserat Riksteaterns produktioner I love you bro och Vårens nyckelord är ångvält. Hon har också jobbat med flera ljudkonstverk och soundwalks.

En produktion av Riksteatern. Spelas i gymnastiksalar.

Pssst. Vill du höra Ylva, Toshi och Conors hemlisar?Vi samarbetar med Unga Radioteatern!
I samband med Riksteaterns uppsättning av Plint – en gympasalsshow samarbetar Riksteatern med Unga Radioteatern. 11 mars, samma datum som teaterföreställningen har premiär, är det också premiär för poddserien Plint - en gympasalsshow, där du kan höra alla delar av historien.
Gå in på www.sverigesradio.se/ungaradioteatern (sök på Plint - en gympasalsshow).

Francine Agbodjalou i rollen som Ylva, Josefine Larson Olin i rollen som Toshi, Alfred Tobiasson i rollen som Conor, Per Arvidsson i rollen som Arne /inspelad röst.

Idé och regi: Maja Salomonsson, Manus: Kristian Hallberg, Scenografi/kostym: Linn Henriksson Strååt, Koreografi Josefine Larson Olin, Ljuddesign musik: Anna Haglund, Ljuddesign: Robert Gejskog, Maskdesign: Eva Rizell, Dramaturg: Eva-Maria Dahlen, Ljudtekniker: Janne Grundström, Kostym- och rekvisitatekniker samt turnéledare: Lina Wollter, Scenmästare: Tomas Björnlund. Förlag: Draken Förlag, Stockholm

Bilder

Föreställningsbilder: José Figueroa

Recensioner

Expressen

2016-03-21

"Fler än skolbarn borde få se den här. Slutscenen är så häftig att jag har svårt att hålla tillbaka tårarna. Jag kände lust, jag ville vara med, jag rörde på mig lite och jag blev rörd.  Bättre än så kan det inte bli i en gympasal."

Till recensionen