Facebook pixel Facebook pixel
Skip to main content
Foto: Klara G

Promise land

Dans

Dans- och scenkonstverk av Örjan Andersson och Helene Billgren

Dansföreställningen Promise land är Örjan Anderssons uttolkning av Helene Billgrens konstnärskap i rörelsens form och i rummet. Hennes bildvärld uttrycks i scenografi, kostym och text och får gestaltning genom dansarna Jenny Nilson och Brittanie Brown.

Temat för föreställningen är drömmens absurda logik med blinkningar till konstinriktningar som surrealism och dadaism. ”Ett ordnat kaos, där det skavda och kantiga lyfts upp och misstagen blir en tillgång”.

Det här är första gången som Örjan Andersson arbetar med en bildkonstnär och första gången som Helene Billgren arbetar med en koreograf.

Örjan Anderssons rörelsekonst beskrivs ofta som musikalisk, fysisk och jordnära med finstilta uttryck och rumslig dynamik. Ofta samarbetar han med och tar in musiker och komponister i sina verk.

I Helene Billgrens konstnärskap pågår ständigt arbetet med det ”som redan finns”– vardagliga saker och material som hon ändrar, gör om och infogar i nya sammanhang. Hennes konst beskrivs ofta med ord som lekfullhet, improvisation, humor och allvar.

Föreställningens dansare är Jenny Nilson, tidigare premiärdansös vid Kungliga baletten, och Brittanie Brown, utbildad på Juillard School, New York, och under de senaste åren knuten till Skånes Dansteater.

När föreställningen inte pågår ingår dansmattan i Helene Billgrens utställning Intermeddelanden som pågår 5 juni–3 oktober 2021 på Kristianstads konsthall.

– Dansmattan i konsthallen är ett motiv från en av mina tidiga målningar. I mitt huvud har det alltid varit en flicka som ligger på ett golv som man ser när man böjer sig över henne, och nu har hon äntligen fått rätt placering – på ett golv, berättar hon om Flicka med brun filt (1985) medan föreställningens titel är hämtad från en annan av hennes målningar.

Promise land som är en samproduktion mellan Riksteatern och Andersson Dance. Verket hade urpremiär på Dansens Hus 1 oktober 2020 och var därefter på Riksteterturné i Sverige.

Andersson Dance genomför sin verksamhet med stöd av Kulturrådet, Stockholms Stad och Region Stockholm.

Arrangör: Kristianstads konsthall.
Samarbetspart: Kristianstads teaterförening – en del av Riksteatern.

Dansare:
Brittanie Brown
Jenny Nilson

Koreografi: Örjan Andersson
Scenografi och kostym: Helene Billgren
Dramaturg: Anna Berg
Ljuddesign: Niklas Swanberg
Ljusdesign i ursprunglig version: Luka Curk
Maskör: Anna Olofson
Repetitör: Javier Perez Perez
Produktion: Riksteatern, Andersson Dance, Nordberg Movement

Producent

Riksteatern i samproduktion med Andersson Dance

Bilder

Foto: Sören Vilks

Recensioner

Svenska Dagbladet

2020-10-02

"Som en försoning med insikten att vi helt enkelt existerar. Väldigt vackert."

Till recensionen

Expressen

2020-10-02

"Dansöserna balanserar genom Billgrens måleri"

Till recensionen