llustratör: Sue Doeksen/Acne

Room X

Dans Performance

Engagera er hemort i en unik konstupplevelse – fyll ett hus med dans!

"Labyrintisk dansrunda som rekommenderas" skrev Skånska Dagbladet efter premiären. I en kittlande konstupplevelse erbjuds ett fåtal arrangörer möjligheten att locka befintlig, ny och annan publik att få uppleva dans på ett annorlunda och nära sätt. Room X är ett storskaligt performanceverk där omkring 14 danskonstnärer intar en hel byggnad.

Konceptet har tidigare arrangerats i Skåne där det gjorde stor succé. Våren 2021 är det dags för Flytande Galleriet att tillsammans med Riksteatern, sju danskonstnärer från tidigare Room X i Skåne och sju lokala danskonstnärer från respektive ort att arrangera Room X på fyra orter i Sverige. Det är en möjlighet för lokalt verksamma konstnärer att ta plats i ett nationellt konstnärligt team, i ett projekt som rör sig över landet och som skapar stor uppmärksamhet och engagemang.

Bakom konceptet står två konstnärliga nytänkare från Flytande Galleriet i Malmö: Miguel Cortés har skapat dans, teater och film i en mängd konstellationer och drivs av ett starkt intresse för det mellanmänskliga och dialogiska. Claudine Ulrichs specialitet är klätterdans på husfasader och hon har lång erfarenhet av att arbeta platsspecifikt. Frågeställningar kring samhällsnormer är ett återkommande tema i hennes verk.

Tillsammans med Flytande Galleriet väljer respektive arrangör ut en byggnad där Room X formas och arrangeras. Besökarna vandrar runt som de vill, tittar, begrundar och möter konstnärerna i ett laddat nu. Alla möjliga rum och skrymslen tas i anspråk för överraskande infall, minimalistiska danser över trösklar, dramatiska scener eller suggestiva videoverk. Vad som sker är omöjligt att förutse; inget Room X är det andra likt.

Det här är ett koncept för en arrangör som vill ta plats och göra skillnad. Ett unikt tillfälle att arrangera en stor konstnärlig händelse som fångar hela orten.

Illustratör sidhuvud: Sue Doeksen/Acne

Producent

Riksteatern