Facebook pixel Facebook pixel
Skip to main content
Foto: Klara G

Sådan far

Komedi,

Teater

En varm komedi med familjära förvecklingar.

Einar Persson är pensionerad postmästare, änkeman och far till 45-årige Göran Persson. Nej, inte den Göran Persson. Denna Göran Persson bor fortfarande hemma hos pappa och det trivs han med. Nu är det är lördag. Och på lördagar gör far och son samma sak vecka efter vecka. Äter lunch, dricker kaffe, spelar schack och ser på film. I den ordningen. Men vad är det med Einar? Varför går han plötsligt omkring och ler löjligt, är otrevlig, glömmer bort viktiga saker och varför står en flaska Champagne på kylning? Einar och Göran dricker ju aldrig Champagne. Och Göran, varför flyttar han inte hemifrån, han är ju trots allt medelålders?

En salig blandning av vita lögner, förvecklingar, en inkompetent, en soffa från 1989, Pär Lagerkvist och Ravelli under VM-sommaren -94, kokas ihop till en soppa som doftar vemod, kärlek & försoning. Låter det krångligt? Det är det. Och ändå inte. Det är en stund i livet, som det är lika bra att skratta åt.

Sådan far är en nyskriven komedi fylld av värme, välmenande missförstånd och dråpliga förvecklingar. I rollen som pappa Einar ser vi mästaren av komedi Claes Månsson, sedan 1985 tillhörande Dramatens ensemble och för den breda massan känd genom flertalet filmer och tv-produktioner. Sonen Göran spelas av Ola Hedén, känd från bland annat Riksteatersuccén Alla heter Allan.

Riksteatern i samarbete med Teater Allan. Urpremiär på Riksteatern.

Claes Månsson
Ola Hedén

Manus: Ola Hedén
Regi: Ulf Dohlsten
Medverkande Claes Månsson, Ola Hedén
Dramaturg: Jani Lohikari
Scenografi & kostym: Malin Beckius
Ljus/ljud: Urban Arnberg

Producent

Riksteatern i samarbete med Teater Allan

Video

Recensioner

Skaraborgs Allehanda

2021-10-06

"En nyskriven och hjärtvärmande komedi fylld av välmenande missförstånd och dråpliga förvecklingar."

Dagens Nyheter

2021-09-17

"I full aktion, i Tumbas hundraåriga Folkets hus, strålar de ut en värme som en gång det tickande plåtelementet i 60-talets sommarstuga. […] Visst behöver vi få skratta, inte minst efter en lång pandemidepression, och visst är Claes Månsson en grand old man i komikgenren. Men han har också så många fler bottnar när text och regi ger möjlighet. […] I finalen förändras dock något. Helheten stramas upp och skådespelarduon lägger en kontur av allvar till spelet, dämpar flabbigheten och bollar några one-liners. Simsalabim - då blir det roligt på riktigt. "

Eskilstuna-kuriren

2021-09-20

"En stor del av komiken i ”Sådan Far” bygger på rena missförstånd och båda boysens oförmåga att tala klartext med varandra. Det är roligt länge. […] Och efter paus lyfter det rejält. För nu öppnar sig flera bottnar i berättelsen om Einar och Göran Persson. Far och son är inte längre enbart komiska. Bakom bådas attityder anas en tragedi som de i alla år efter bästa förmåga kämpat med att hantera. […] "