Skip to main content
Foto: Mats Bäcker

6 okt | Nyköping

Stolarna vid havet

Komedi

Nyskriven komedi om politik och vänskap av Adde Malmberg.

Allan, en pensionerad politiker sitter vid sitt fritidshus, i sin favoritträdgårdsstol på sin favoritplats, en kulle med utsikt över havet. Snart visar det sig att hans nya granne är hans tidigare politiske motståndare Rutger! Även han är pensionerad och vill njuta av den fina utsikten. I varsin stol, målad i varsin färg – röd respektive blå – och på varsin sida av tomtgränsen startar nu ett vardagsgnabb om precis allt som de tycker olika om. De är aldrig överens och har alltid olika utgångspunkter och drar olika slutsatser, men påfallande ofta tycker de ändå samma sak och långsamt uppstår ett slags vänskap mellan dem, i en varm komedi om meningsskiljaktigheter och likheter där vi kanske inte visste att de fanns.

Stolarna vid havet är skriven och regisseras av Adde Malmberg som länge varit en av Sveriges mest älskade komiker, skådespelare och regissörer. Senast aktuell på Riksteatern med Man får väl ställa upp och Pang i bygget på Fredriksdalsteatern, samt Om dessa väggar kunde cykla – en hyllning till Hasse & Tage på Cirkus i Stockholm.

Som Allan ser vi Ralph Carlsson, och rollen som Rutger görs av Gustav Levin.

Föreställningslängd: 2 tim 20 min inkl. paus

Ralph Carlsson
Gustav Levin

Manus och regi: Adde Malmberg
Scenografi och kostym: Annika Bromberg
Ljusdesign: Oskar Tuominen
Maskdesign: Anna Olofson
Dramaturg: Jani Lohikari

Producent

Riksteatern

Turnéplan

Bilder

Foto: Patrick Miller

Video

Recensioner

Svenska Dagbladet

2023-01-12

"Dialogen är kvick och snabbt växlande och föreställningen är hela tiden mycket underhållande."

Till recensionen

Svenska Dagbladet

2023-01-12

"Underhållande och tankeväckande berättelse om gryende vänskap på ålderns höst."

Till recensionen

Dagens Nyheter

2023-01-12

". . . Ralph Carlsson och Gustav Levin, två av scenkonstens verkliga grand old gubbs. När Carlsson varvar sina koleriska utbrott med ett hjärtmjukgörande leende eller Levin levererar ännu en finstilt ironi vill man inte annat än att sitta kvar i publikhavet framför dem."

Till recensionen