Facebook pixel Facebook pixel
Skip to main content
Foto: Markus Gårder

Superhjältar

Att vara tonåring är inte lätt, speciellt inte för de med superkrafter.

I föreställningen Superhjältar möter vi fyra superhjältar som går i samma klass på riksgymnasiet i Örebro. De måste lära sig att hantera sina superhjältekrafter samtidigt som de oroar sig för läxor, betyg, identitet och vänskap.

Med superkrafter som astralprojektion och telekinesi styr de rörelsernas hastighet, skapar föremål ur tomma intet och har telepatiska krafter. När ungdomarnas första superskurk dyker upp får de strålkastarljuset på sig. Samtidigt försöker de leva sina liv där de brottas med känslor, kärlek, svartsjuka och konflikter.

De står nu inför deras största utmaning någonsin där deras superkrafter och supergäng sätts på prov och lämnar oss med frågan om vem som är superhjälte och superskurk egentligen.

Superhjältar är en föreställning om det svåra i att hitta och acceptera sig själv, med alla de bra och dåliga sidor en har. En supervisuell och gränslös upplevelse för både döva och hörande, där specialeffekter blir scenkonst. Teckenspråksteater som du aldrig sett den förut, helt enkelt.

Pjäsen är skriven och regisseras av Filip Burman som tidigare stått för manus till Tyst Teaters Bröderna Marx. Superhjältar spelas på svenskt teckenspråk och dubbas till svenska. På riksteaterturné hösten 2018.Filip Burman, manus och regi

Många känner till Filip Burman som en av producentbolaget Dramaskis två grundare och även som en av personerna bakom den populära webbtv-serien anders.se. För Tyst Teater har Filip tidigare skrivit manus till Bröderna Marx tillsammans med Josette Bushell-Mingo.

Aino Hakala, skådespelare

Aino Hakala är utbildad skådespelare vid Stockholms dramatiska högskola med examen år 2014. Hon har efter examen bland annat drivit teaterlägret Drama camp 2018 – ”Sound becomes visual”. För Tyst Teaters del har Aino senast synts i Bernardas hus.

Amina Ouahid, skådespelare

Amina gjorde sin scendebut som 20åring då hon spelade Carmen i FAME Visukalen, även om hon varit verksam i teatergrupper sedan barnsben. Idag är Amina en av två anställda skådespelare på Tyst Teater. Senast har hon synts i Tyst Teaters Turkos sagobok.

Dawn Jani Birley, skådespelare

Kanadensaren Dawn Jani Birley fick år 2017 det fina priset Toronto Theatre Critics Award Winner for Best Actress in a Play. Hon har även en Master of Arts in Physical Theatre with Merit från St Mary’s University i London.

Tommy Rangsjö, skådespelare

Tommy Ragnsjö var i flera år ansiktet utåt i SVT:s barnprogram, bland annat Teckenlådan. Han gjorde stor succé som teckenspråksgestaltare i Melodifestivalen 2016 har sedan dess gjort flera hyllade Visual Vernacular-videor.

Tanja Honkanen, scenografi och kostymdesign

Tanja Honkanen har tidigare gjort scenografin till Här och nu och Ljuset i sprickan samt kostymdesign till flera av Tyst Teaters produktioner, senast Bernardas hus. Tanja har även gjort stylistarbete för tv, bland annat Eurovision Song Contest 2016.

Charlie Åström, ljusdesign

Charlie Åström är verksam som ljussättare, scenograf, regissör och dramatiker med över tvåhundra teaterproduktioner i bagaget. Charlie har en magisterutbildning i regi och dramaturgi för rörelsebaserad scenkonst från Stockholms Dramatiska Högskola. Sedan 2004 är han konstnärlig ledare för frigruppen Studio Oscuro.

Gabriel Jim Nal, maskdesign

Gabriel Jim Nam deltog som förstärkare i konstprojektet Kännbart år 2017 och haft sitt konstverk Trädets sinne och tårta på utställning som leker med alla sinnen på Scenkonstmuseet. Tidigare har Gabriel stått för attribut och maskdesign för Tyst Teaters produktioner Lilla röd, Gråter stora killar, Här och nu samt varit maskörassistent för Bernardas Hus.

Amina Ouahid
Tommy Rangsjö
Dawn Jani Birley
Aino Hakala

Manus och regi: Filip Burman
Scenografi och kostymdesign: Tanja Honkanen
Ljusdesign: Charlie Åström
Maskdesign: Gabriel Jim Nal

Producent

Riksteatern

Bilder

Foto: Urban Jörén

Video

Recensioner

På Scen

2018-10-05

"Det blir tänkvärt, vackert och ofta mycket roligt med skickliga skådespelarinsatser och smarta scenlösningar."

Till recensionen