Foto: Sören Vilks

Svärdfisken

Ett äventyr på havet för mellanstadiet.

Fantasifullt, modigt och allvarligt. Följ med på ett roligt och djuplodande äventyr om att övervinna svårigheter tillsammans!

Elvaårige Robin bor med sin farfar Thomas i en liten kuststad där vägarna är bländande vita av krossade snäckskal. Hennes farfar är snäll men allt för ofta rätt grinig, i synnerhet när han tänker på Robins pappa som försvann ner i havsdjupet för ungefär ett år sedan. Sedan dess har Robin behövt bo med sin farfar och en massa små husdjur som också har haft en tendens att vilja lämna jordelivet.

En dag har en svärdfisk trasslat in sig i en fiskares nät och glädjande nog är den fortfarande levande. Farfar och Robin bestämmer sig för att rädda livet på svärdfisken. De ger sig ut på havet i farfaderns gamla båt med fisken i släptåg.

Svärdfisken är en hyllad barnpjäs som är skriven av den australiensiske dramatikern Damien Millar och sätts nu upp på svenska för första gången. För regi står Daniel Rylander som har regisserat ett tjugotal föreställningar i Sverige, Danmark och på Island. Daniel är tillsammans med Mia Carlsson teaterchef på Byteatern Kalmar Länsteater.Svärdfisken är ett samarbete mellan Riksteatern och Byteatern Kalmar Länsteater.

Är du lärare?
Ladda ner lärarhandledning

Anna Wadström
Ulf Montan

Manus: Damien Millar
Översättning och bearbetning: Ninna Tersman
Regi: Daniel Rylander
Scenografi och kostym: Anna Dolata

Producent

Riksteatern

Bilder

Foto: Sören Vilks

Recensioner

Svenska Dagbladet

2018-03-29

"Det kärvt ömsinta samspelet mellan Anna Wadström, självklar och rättfram som pojken, och Ulf Montan, vresigt omtänksam som farfar, skapar en spänning i berättelsen som fångar mellanstadiepubliken."

Till recensionen

Dagens Nyheter

2018-03-12

"Skådespelarna lyckas imponerande samstämt få det att verka som om hela scenen gungar. När Svärdfisken släpps fri formar ljussättning och projektioner ett fantasieggande undervattenslandskap."

Till recensionen