Skip to main content
Foto: Gabriel Henningsson. Illustration: Svenska Amerika Linien

Svenska Amerika Linien

En flytande epok på Atlanten mellan Göteborg och New York.

Kungligheter, filmstjärnor och andra passagerare går ombord! Nutidshistoria och livsöden varvas med skrönor, sanningar och hemligheter till musik av Evert Taube, Karl Gerhard och Cole Porter.

Emigrationen från det fattiga Sverige till USA pågick som bäst under förra sekelskiftet. Den mäktige redaren Dan Broström grundade Svenska Amerika Linien år 1915 och de moderna och ståtliga fartygen M/S Kungsholm, M/S Gripsholm och M/S Stockholm trafikerade sträckan Göteborg-New York och världshaven fram till 1975. Fartygen blev en viktig del i berättelsen om det "Moderna Sverige" och de byggdes och inreddes av storheter inom teknik, arkitektur och design.

Trailer

Mattias Enn och pianist Carina E Nilsson. Pianist 30 nov Jönköping och 1 dec Kalmar är Lotta Hasselquist

Av och med Mattias Enn

Producent

Riksteatern

Bilder

Foto de första 6 bilderna: Carl Thorborg. Foto övriga bilder: Ola Hanneryd

Recensioner

MånssonsKultur.se

2016-10-11

"…Det är så proffesionellt framfört att man här får lyfta på hatten och buga. Mattias Enn har lyckats igen!/…/kunskap och underhållning är i toppklass!"

Kultursidan.nu

2016-09-29

"Föreställningen tar tag i mig. När det hela är över går jag ut med en känsla av att det här är en viktig föreställning som har beröringspunkter med det som händer idag. Människor som bryter upp från det gamla och beger sig in i en osäker framtid där drömmen och hoppet om att allt ska bli bättre lockar."

Till recensionen

Sörmlands Nyheter

2015-11-16

"Mattias Enn visade att han är en äkta estradör i en tid när få kan bära upp en frack och sjunga en kuplett. Men det kan han – så att man hör varje bokstav."

Kristianstadsbladet

2015-10-21

"Jag ler och gungar med från rad nio på Kristianstads Teater…/… Mattias Enn är en unik underhållare som på ett briljant sätt håller liv i en svensk musikskatt."