Facebook pixel Facebook pixel
Skip to main content

Tjära människa

En föreställning baserad på tusenkonstnären Vilho Ollikainens liv och efterlämnade verk. En berättelse om livets högsta berg och djupaste dalar, skildrade av en av Norrbottens största kulturdoldisar.

Vilho Ollikainen föddes 1934 i finska Savolax. Som 15-åring tog han sig till Sverige, till sin mor i Gällivare kommun. Han förblev Gällivare och byn Ullatti trogen fram till sin död 1998.

Sången och improvisationen var en del av Vilhos liv, skrivandet startade långt senare. Han har bland annat spelat med JP Nyströms och har skrivit sånger som Kuppari och Vandringsman, vilka är kända och ofta spelade i åtminstone Tornedalen och Norrbotten.

Genom sång, musik, bild, form och text – och inte minst sin egen färgstarka personlighet – gav Vilho sin syn på saken. På skapelsen, konsten, politiken, kärleken, mörkret, allt som hör livet till. Vilho passerade inte obemärkt, om än han föredrog att vara för sig själv. Alkoholism och psykisk sjukdom var ytterligare bidragande orsaker till att han periodvis drog sig undan, samtidigt som det var just skapandet som höll honom vid liv.

Vilho efterlämnade en stor mängd litterära och poetiska texter, sångtexter, kassetter med inspelade sånger och dikter, målningar, teckningar och skulpturer. Hans alster har en primitiv prägel i naturfolkens anda, trots att funderingarna även rör såväl dagsaktuell politik som internet. Han fick tidigt kontakt med seder och bruk som sedan länge försvunnit ur den svenska kulturen och den absoluta närheten till naturen och barndomens renhet och äkthet är tankar som ofta återkommer i Vilhos tankar, ord och konst.

I föreställningen Tjära människa gestaltar Jan Johansson personen Vilho och framför ett tiotal av de visor och dikter han själv skrev eller traditionella sånger som han brukade sjunga.

Jan Johansson

Med: Jan Johansson, Regi: Markus Forsberg, Manus: Regina Veräjä och Jan Johansson, Scenografi: Sanne Kangas och Kari Ravelin, Ljus: Bror Astermo