Skip to main content
Foto: Mats Bäcker

Tjärdalen

Sara Lidmans hyllade Tjärdalen som storslagen musikteater.

Det är två dagar innan midsommar i en fattig by i norra Västerbotten. En man har byggt en tjärdal som ska försörja hans skuldsatta familj. När planerna saboteras av ett illdåd sätter det igång ett händelseförlopp som skakar byn i dess grundvalar. Tjärdalen är en uttrycksfull och våldsam berättelse om hopp, förtvivlan, skuld och ansvar.

Sara Lidmans hyllade debutroman Tjärdalen från 1953 som storslagen musikteater i Carolina Frände och Joakim Rindås regi. Tjärdalen är en laddad, lekfull och angelägen berättelse om ansvar, skuld och priset för att leva tillsammans. En händelse som skakar en fattig by i Norra Västerbotten får fasansfulla konsekvenser som ekar rätt in i vår tid. Carl Åkerlund har dramatiserat Lidmans roman och skrivit sångtexterna till Jonas Svennems musik. Båda är medlemmar i bandet Winhill/Losehill.

Trailer


Missa inte EP:n En pelikan på myren med tre sånger ur föreställningen tolkade av Leslie Tay, Iiris Viljanen och Jonas Svennem. Skivan finns digitalt på Spotify och iTunes. En exklusiv CD medföljer också Provins - Norrländsk Litterär Tidskrift nummer 3/2016.

En pelikan på myren - sånger från Tjärdalen
Text och musik: Carl Åkerlund och Jonas Svennem

Dagen jag blir fri - Leslie Tay
Millans sång - Iiris Viljanen
En pelikan på myren - Jonas Svennem


Tjärdalen i media

Sara Lidman fångade byn vi alla är kvar i
Örnsköldsviks Allehanda
2016-10-06

Tjärdalen blir både bokcirkel och föreställning
Ca 30 min in i programmet. Längd: ca 15 min.
P1 Kulturnytt
2016-09-29

Sara Lidmans debutroman som musikteater
P1 Kulturnytt

2016-09-24

Lidmans bok blir dramatiserad
SVT Nyheter
2016-09-23

Musikteater ur Saras rytm
Västerbottens-Kuriren
2016-09-22

I SVT:s Babel 18 september sjöng Jonas Svennem och Elin Skarin Dagen jag blir fri från föreställningen. Kolla här!

Norrlandsskildrare som förnyade språket – Sara Lidman är kanske hetare än någonsin
allehanda.se
2016-09-06

Andrea Björkholm, Sonia Haga*, Lisette Pagler, Nina Rudawski/Sofia Wigand fr.o.m. 26 okt, Maria Salah, Elin Skarin, Paula Sundberg* (*praktikanter från Malmö teaterhögskola). Musiker: Sofia Högstadius, Henrik Nybom, Jonas Svennem (kapellmästare)

Sara Lidman i dramatisering av Carl Åkerlund, Idé och koncept: Carolina Frände, Musik: Jonas Svennem, Regi: Carolina Frände och Joakim Rindå, Scenografi och kostym: Jenny Kronberg, Ljus: Karl Svensson, Mask: Anna Olofson, Koreografi: Ossi Niskala, Regiassistent: Sofia Wigand

Producent

Riksteatern

Bilder

Foto: Mats Bäcker

Recensioner

ekuriren.se

2016-11-28

"Riksteatern har förvandlat Sara Lidmans debutroman till angelägen och storslagen musikteater. Eskilstunapubliken fick vara med och gestalta bybornas kamp mot fattigdom och sökande efter själslig ledsagning i en dansant och folkbildande uppsättning."

Till recensionen

Kristianstadsbladet

2016-11-02

"När Sara Lidmans över 60 år gamla debutroman 'Tjärdalen' sätts upp på scen som musikteater doftar det både indie och bykänsla. Kulturskribenten Anders E Larsson ser en angelägen föreställning som önskar att Norrland ges samma erkännande som resten av landet."

Till recensionen

Barometern

2016-10-28

"…den talföre Petrus, lysande gestaltad av Maria Salah… [...] Budskapet är utmärkt paketerat i ett stycke lekfull och fartfylld berättarteater, mycket tack vare Jonas Svennems suggestiva, medryckande musik och Ossi Niskalas briljanta koreografi [...] Nämnas måste också Andrea Björkholms makalösa kroppsspråk…"

Expressen

2016-10-26

"Det här var en kär dal. Kvinnorna äger på Riksteatern i höst. Förutom den humoristiskt feministiska 'Fäboland' blir 'Tjärdalen' angelägen med kvinnor i alla roller."

SvD

2016-10-25

"Här står en västerbottnisk berättartradition alldeles daggfrisk och självklart tonsatt. [...] 'Tjärdalen' är en modern, helt aktuell Sara Lidman."

Till recensionen

Östersunds-Posten

2016-10-13

"Ensemblen gör ett gediget jobb och spelglädjen,(…), riktigt lyser ur deras ögon. Det är ett djärvt val av det konstnärliga teamet att framföra denna klassiker på detta moderna och normbrytande sätt…"

Till recensionen

Norrbottens-Kuriren

2016-10-04

"Här är alla bybor i fiktiva Ecksträsk […] Det är finstämd musik med vackra textrader. […] Riksteaterns uppsättning av 'Tjärdalen' är ung, otraditionell och gränsöverskridande. […] det är tydligt att frågeställningarna som var viktiga för 60 år sedan är lika relevanta än i dag."

Norrländska Socialdemokraten

2016-10-04

"Vi känner igen oss i 'Tjärdalen' [...] Det är en livfull föreställning med mycket medryckande musik. [...] Flera av skådespelarna kan också spela på andra instrument än det egna skådespeleriet och därför bli 'Tjärdalen' något alldeles extra som musikteater. [...] 'Tjärdalen' är en modig och annorlunda dramatisering och som också är rättvis mot Sara Lidmans storslagna debutroman."

Piteå-Tidningen

2016-10-03

"Ensemblen lyfter Tjärdalen [...] En alert ensemble och fin musik lyfter en angelägen berättelse om skuld och medmänsklighet. [...] Musiken accentuerar och ger andrum, men det sjungs inte i tid och otid. Den är skriven av medlemmar ur rosade bandet Winhill/Losehill och passar perfekt... "

Norran

2016-10-02

"Sverige är värt denna mångbottnade, föryngrade Tjärdal!"

Till recensionen