Facebook pixel Facebook pixel
Skip to main content
Foto: Urban Jörén

Turkos sagobok

Sagor och berättelser på teckenspråk för de yngsta barnen.

Riksteaterns Tyst Teater inleder hyllandet av dövrörelsens 150 års jubileum med uppsättningen Turkos sagobok. En föreställning som genom tre välkända sagor berättar dövrörelsens viktiga historia.

I sagans värld kan allting hända. Vi kan följa berättelserna i fantasin: flyga med drakar, prata med djuren, simma med sköldpaddor och besöka deras slott. Tidigare har vi suttit runt elden och berättat våra historier. Det var en naturlig del av våra liv. Låt oss ’kasta tekniken’ och ta tillbaka sagorna! säger Mette Marqvardsen, regissör.

Under sagostunden kommer barnen tas med på en resa genom de välkända sagorna Den underbara papegojan, Flickan med svavelstickorna och Prinsen med åsneöron. Genom sagorna får publiken lära sig mer om teckenspråkets guldålder på 1800-talet och tiden kring Milanokongressen då teckenspråk bannlystes i skolorna. Genom berättelserna lyfts även styrkan i att vara teckenspråkig, rätten att vara sig själv och den självklara rätten till ett starkt teckenspråk, rötter, identitet och kultur.


Trailer

Amina Ouahid

Regi: Mette Marqvardsen
Kostym: Annika Sundqvist
Dramaturg: Tora von Platen
Mask: Eva Rizell

Producent

Riksteatern

Bilder

Foto: Peter Zacsko

Video