Facebook pixel Facebook pixel
Skip to main content
Foto: Niklas Baumberger

Female Kurdish Voice with Yalda Abbasi & Trio Sêreng (Voices of Change)

En kväll av kurdisk musik med inslag av västerländsk klassisk musik och jazz.

Sön 26 nov kl. 19.00
Göteborgs konserthus, Stenhammarsalen
Biljettpris: 230kr


Den kurdiska musikern Yalda Abbasî (sång, dotar) och Trio Sêreng (Nure Dlovani på violin, Beate Wolff på cello, Laia Genç på piano) kombinerar den stora mångfalden av kurdisk musik med inslag av västerländsk klassisk och jazzmusik och förenar de olika världarna. De fyra musikerna möts på scen och bär med sig rötterna från sina hemländer i Iran, Armenien, Turkiet och Tyskland, och återskapar musiken från Mesopotamien genom sina arrangemang och originalkompositioner.

De fyra kvinnorna ser alltid sitt konstnärliga arbete som ett engagemang för kurdisk kultur och självbestämmande. Abbasî sjunger och komponerar både på kurdiska och persiska. Hennes repertoar hämtar inspiration från hennes samling av nästan bortglömd kurdisk folkmusik och melodier från hennes nordöstra iranska hemtrakt Khorassan.

Hon har bott i Italien sedan 2016, vilket gav henne möjlighet att utvidga sitt musikaliska spektrum och studera klassisk barock sång vid Giuseppe Verdi Conservatory i Milano.

Trio Sêreng grundades 2018 av den kurdiska violinisten Nure Dlovani, den tyska jazzcellisten Beate Wolff och den tysk-turkiska pianisten Laia Genç. Den kurdiska översättningen av ”Sêreng” är ”tre färger”. Var och en av de tre musikerna bidrar med sin egen färg till ensemblen; en berikning av kulturell och musikalisk erfarenhet och klang.

Resultatet av deras samarbete är en speciell konsertupplevelse med en harmonisk fusion av västerländska och mellanösternljud, klassisk kammarmusik och jazz, folklore och improvisation.

Om Voices of Change
Riksteaterns konserter och festivaler