Till innehåll
Decoration Image
Decoration Image
Decoration Image
podcast box image

"#FreeBritney: Britney blev då alltså fri innan Dawit Isaak"

Måndag

"Den afghanska drömmen"

1 tim 12 min

Efter att ha hört komikerna Johannes Finnlaugsson, Petrina Solange och Armann Hreinsson skämta om vad som hänt den senaste veckan förstår man att podcasten MÅNDAG är den enda nyhetskälla du behöver. Avsnitten spelas in varje söndag live inför en entusiastisk publik i en pizzeriakällare i Malmö. Veckans senaste nyhetsrubriker, lokaltidningsjournalistik och snackisar granskas av komikerna som kan få den allvarligaste nyhet att framstå som ett skämt. Hur trion kommer att vrida nyhetsveckan utifrån temat Älskade skandal! kan kommer vi att få veta under Riksteaterns Kulturpoddfestival.

podcast box image

"De dagar veckor eller månader som skandalerna pågick var det på liv och död."

Historiepodden

"Älskade skandal – 1900-talets politiska affärer"

1 tim 18 min

Historiepodden är en podcast i det magiska gränsland där folkbildning och underhållning möts för att bilda en härlig symbios. Varje söndag sedan starten 2014 bjuder de entusiastiska gymnasielärarna Daniel Hermansson och Robin Olovsson på rykande inaktuella händelser. Under Riksteaterns Kulturpoddfestival kommer magistrarna att berätta om stora som små politiska skandaler från efterkrigstiden. Hur kan gamla skandaler vara en spegel till vår samtid? Och hur kan skandaler med lite perspektiv framstå som så futtiga, medan de dagar, veckor och månader som skandalen rasar känns som på liv och död?

podcast box image

"Män har en mycket mer såhär... three strikes you're out och kvinnor ryker på första"

Dumma Människor

Därför njuter vi av skandaler

46 min

Dumma människor är en vetenskapstörstande podd om populärkultur, psykologi och mänskligt beteende. Lina Thomsgård krokar arm med psykolog och författare Björn Hedensjö för att undersöka vad forskningen säger om mekanismerna bakom mänskligt beteende. Om vi är så rationella, kunskapssökande och objektiva som vi tror – varför beter vi oss då så omänskligt korkat? Till Riksteaterns Kulturpoddfestival kommer Lina och Björn att undersöka varför skandaler är så fasligt kittlande och vilka psykologiska effekter som ligger bakom att vi dumma människor går igång på skandaler.

podcast box image

"Menar Horace alltså när det gäller att knulla, att bli påsatt av medelålders män, så är man vuxen i den åldern, men när det gäller att uttala sig om politik så är man barn?"

Lunch med Montelius

"Hej det är Katerina Janouch"

1 tim 11 min

Lunch med Montelius är en omtalad podd från Expressen Kultur. Här tas lyssnaren med bakom kulisserna i kulturvärlden. Med två av kultursidans stjärnor: Martina Montelius, teaterdirektör och författare, och kritikern Gunilla Brodrej. Podden är en hyllning till alla kulturtanter oavsett kön. Under sina luncher tillsammans kommenterar Martina och Gunilla de senaste kulturdebatterna och blir på så sätt själva ofta en del av dessa. Duons poddande sker spontant och är improviserat. Här finns inga manus som noga avvägt hur de ska navigera i temat för Riksteaterns kulturpoddfestival; Älskade skandal

podcast box image

"Det är inte som min andra kompis som åker på semester och har med sig i snitt 50-60 sexleksaker."

Filip & Fredrik Podcast

När vi tömde Stuttgart på Fernet

58 min

En gång i veckan ägnar journalisterna och programledarna Filip Hammar och Fredrik Wikingsson en timme åt varandra, i ett samtal som ingen får störa. Sedan 2010 har de genom sin podcast, Filip & Fredriks podcast, haft en rapp, offentlig konversation som filtrerar samtiden genom humor, tusentals populärkulturella referenser och duons uppriktiga vänskap. Till Riksteaterns Kulturpoddfestival vet dom kanske för första gången någonsin, redan långt innan, vilket tema dom ska prata om. I princip förbereder de sig aldrig särskilt noga. Hur Filip och Fredrik tar sig an temat Älskade skandal! får vi alltså veta i samma stund som avsnittet släpps!

podcast box image

Nours Poddelipodd. Och Henrik.

Start my apple

1 tim 31 min

Komikerparet Nour El Refai och Henrik Schyffert startade sin podcast ”Nours poddelipodd. Och Henrik.” i juni 2020. Sedan dess kan lyssnarna inte slita sig från att följa deras samtal som rör vardagsliv, föräldraskap, tjafs och märkliga anekdoter. När Nour och Henrik poddar svänger samtalet från skrattretande iakttagelser till samhällskommentarer som ofta framförs med stor humor. 2021 blev podcasten nominerad i kategorin Bästa nykomling i Guldpodden och Årets humorpodd i Barncancergalan – svenska humorpriset. På vilket sätt de driver om skandaler få vi veta onsdag vecka 46.

podcast box image

"Under #MeToo var det som att alla #MeToo-män flög iväg till #MeToo-ön!"

RASERIET - Podden med Amie & Fanna

Schtååååru: en artists uppgång och fall

53 min

Journalisten och programledaren Amie Bramme Sey driver tillsammans med journalisten och opinionsbildaren Fanna Ndow Norrby, podcasten Raseriet. I podden pratar kusinerna om ämnen som intresserar dem och påverkar deras vardagsliv. På så sätt avverkas populärkultur, relationer, polisvåld, feminism och antirasism i ett rasande tempo. I podcasten Raseriet växlar samtalet mellan den rasande samhällskritiken, relationsrådet och det förlösande garvet. Riksteaterns Kulturpoddfestival och temat Älskade skandal! kommer i Fanna och Amies händer formas till något som alla behöver lyssna på.

podcast box image

"Egentligen är väl ingen skandal bra, men de ingredienser som triggar igång våra skvallerhjärnor mest är såklart sex, känslomässiga svek, lögner och pengar."

Singelrådet

Skandaldejter – lyssnarnas berättelser

45 min

Singelrådet är podcasten som med självdistans och nyfikenhet guidar dig genom dejting och relationer. Journalisten Emilie Roslund och producenten Matilda Berggren leder likt två lojala vänner sina lyssnare genom svåra, genanta och dråpliga relationsämnen det annars inte är helt bekvämt att prata om. Inget tema är för tabubelagt för att dissekeras och ingens dejtingliv är inte värd en analys. Emilie och Matilda varvar sina avsnitt med att svara på lyssnarfrågor, bjuda in experter eller själva bjussa på sina egna erfarenheter. Missa inte att lyssna på hur Singelrådet avhandlar temat Älskade skandal! under Riksteaterns Kulturpoddfestival.

podcast box image

"Det känns väldigt trött. Jag somnar typ när jag hör ordet 'en kvinna som gör skandal'"

En varg söker sin pod

"Svennigt skandalös"

1 tim 26 min

En varg söker sin pod ligger på Aftonbladet Kultur och är en svensk kulturpodd som sedan 2013 drivs av vännerna Liv Strömquist, serietecknare, och Caroline Ringskog Ferrada-Noli, regissör och författare. Avsnitten rör sig i landskapet mellan samtid, humor, populärkultur, finkultur och feminism. Liv och Carolines samtal ger ofta lyssnaren nya ingångar på samtidsfenomen och diskussioner vilket lett till att deras poddande ofta plockas upp i andra kultursamtal och kulturdebatter. Till Riksteaterns Kulturpoddfestival tänker de prata utifrån att det är svårt och ”ute” att göra skandal idag, eftersom kända människor måste följa den nya ekonomin av följare och likes, vilket gör att kändisar måste vara omtyckta. Vilket kanske också förklarar varför det finns så få offentliga personer idag som är riktiga provokatörer.

logo image

Lyssna på samtliga poddar i Riksteaterns Kulturpoddfestival på Spotify.

Klicka här för spellistan

Detta är Riksteaterns kulturpoddfestival

Genom Kulturpoddfestivalen skapar Riksteatern ett utrymme för ett offentligt kultursamtal som med öppenhet vrider och vänder på ett mångbottnat tema. Riksteaterns kulturpoddfestival 15-21 november 2021 sker i samarbete med några av Sveriges största och mest inflytelserika podcasts. Syftet är att skapa ett nyfiket, fritt och levande kultursamtal för hela Sverige. Under festivalen undersöker de medverkande poddarna ett och samma tema: Älskade skandal! Riksteatern vill genom temat att skandalen ska undersökas som en viktig kulturbärare som alltid gått hand i hand med utvecklingen av kulturen. Skandalen som ett bidrag till samhällsutvecklingen, skandalen som en förutsättning för modigare konst och nya historiska vändningar. Skandalen som ett misstag, som en medveten provokation eller skandalen som det pinsamma och personliga fiaskot. Varje podcast tar sig an diskussionen utifrån sin egen unika ton och perspektiv. Poddarna sänds på precis samma sätt, och i samma kanaler, som annars.

Rummet

Lyssna på Riksteaterns egna poddar!

Cullberg Talks

Bli medlem i Riksteatern

Som medlem i Riksteatern är du med och sätter tankar och känslor i rörelse över hela Sverige. Samtidigt är du en del av en kulturrörelse med siktet inställt på framtiden.

Bli Medlem