Natten den 28 februari

Teater

De flesta svenskar som var födda eller levde i Sverige den 28 februari 1986 - då vår statsminister Olof Palme mördades - minns exakt var de befann sig när de fick beskedet om mordet. Det internationella kompaniet NIE och Riksteatern presenterar nu en föreställning som tar sitt avstamp just under den natten.

Sara och Helena är systrar. De är 16 år. Sara är punkare och Helena är helt såld på att åka på turné med Up with People. De lever med sin pappa, som är polis. Natten den 28 februari spelar Sara med sitt punkband på en fest. På festen börjar ett rykte spridas om att Olof Palme mördats och festen urartar i tumult. Ernesto, som blivit skadad i bråket, följer med Sara hem för att bli omplåstrad. De slår på radion och får ryktet bekräftat: Sveriges stadsminister har blivit skjuten på öppen gata.

Genom karaktärerna och deras reaktioner på Palmemordet undersöker föreställningen Natten den 28 februari tiden kring händelsen och tidsandan i Sverige. Vi får också följa karaktärerna fram till idag, i några nedslag mellan nu och då. Påverkade händelsen dem och deras liv på ett genomgripande sätt? Påverkade det mentaliteten i Sverige? Och hur förhåller vi oss egentligen till vårt så kallade ”nationella trauma”?

NIEs musikaliska, humoristiska och gripande föreställning Berlin 1961, om några människors reaktioner kring när Berlinmuren uppfördes, möttes av jubel på Teaterdagarna 2013. Nu presenterar Riksteatern stolt detta unika samarbete. Pjäsen skrivs av dramatikern Ninna Tersman, och regisseras av NIEs regissör Kjell Moberg.

Föreställningen vänder sig till högstadiet, gymnasiet och vuxna, och hade premiär hösten 2014.

Under våren 2015 turnerar föreställningen enbart i gymnastiksalar på dagtid.

Produktionen är ett samarbete mellan Riksteatern och det internationella kompaniet NIE.

Observera att detta är en abonnerad skolföreställning som inte går att köpa biljetter till.Föreställningslängd: 1 tim 15 min

Foto: Karl Andersson

Medverkande

Mårten Andersson, Frida Beckman, Kim Theodoridou Bergquist, Siri Hamari, Martin Lagos

Konstnärligt team

Ninna Tersman i samarbete med NIE

Bilder