Facebook pixel Facebook pixel
Skip to main content
Foto: Sanna Dahlén

Özz Nûjen är RIKARD III

Fritt efter William Shakespeare

Hertigen av Gloucester, blivande kung Rikard III är maktgalen, manipulativ och bitter - med en sällsam attraktionskraft på kvinnorna och männen omkring sig.

Vägen mot kungakronan fylls av politiska missgrepp, uppror och intriger i ett blodigt familjedrama. Vad händer med makten, vem har makten och var är du när makten kontrollerar allt och alla? Se Özz Nûjen göra alla roller i det klassiska dramat Rikard III, fritt efter William Shakespeare.

- En fantastisk pjäs som säger mycket om vår nutid och vår framtid. Anledningen till att jag gör pjäsen, är för att jag vill göra alla roller själv, för precis som Rikard III så är jag lika egoistisk och vill åt hela härligheten, helt själv! säger Özz Nûjen.

Özz Nûjen
En hyllad skådespelare och en av Sveriges största standup-komiker som gjort succéer som Dålig Stämning och Statsminister Özz Nûjen och vunnit priser som årets manlige komiker. Kritikerrosad senast som den transsexuelle Molina i Spindelkvinnans kyss på Uppsala Stadsteater hösten 2014/våren 2015. Andra föreställningar som Özz Nûjen rönt stora framgångar med är bland andra hans roll som Puck i Shakespeares En midsommarnattsdröm på Uppsala stadsteater och i Nobelpristagaren Dario Fos pjäs Mistero Buffo på Södra Teatern regisserad av Björn Granath. Just nu är han aktuell med föreställningen Sveriges Historia – Den nakna sanningen med Måns Möller.

Björn Granath
Medverkade i en mängd projekt, bland annat det omtalade Tältprojektet och Teater Fågel Blå-ensemblen. Björn medverkade även i ett flertal filmer så som Madicken på Junibacken, Pelle Erövraren och i Jan Troells film Så vit som en snö, samt i tv-produktioner som Bergmans Den goda viljan och Noréns Löven i Vallombrosa. Hans spelade även Thomas Bernhards Minetti på Teater Brunnsgatan Fyra och 2003 mottog han Eugene O’Neillstipendiet. På Dramaten medverkade han bland annat i Dödsdansen I-II, Hamlet, Muntra fruarna i Windsor, Jane Eyre, Jerusalem 2010, Tjuvar och Som löven i Vallombrosa. Björn Granath gick bort den 5 februari 2017 efter en kortare tids sjukdom. Rikard III blev den sista uppsättningen han regisserade.

Magnus Florin skriver:
Fråga: När skrev Shakespeare pjäsen?
Svar: Antagligen 1592. Som turnéföreställning. Det var pest i London och teatrarna stängdes och gav sig ut i riket.
Fråga: Vem är Rikard III?
Svar: En mytomspunnen men verklig person, som blev kung av England 1483. Gick över lik för att få makten. Dog själv på slagfältet.
Fråga: Är pjäsen dokumentär?
Svar: Både ja och nej. Shakespeare spetsar till för att berätta om maktens mekanismer. Om en maktmänniskas hänsynslösa väg till toppen. Och om hur maktmänniskan inte bara skrämmer utan också lockar och förför.
Fråga: Vad säger oss pjäsen idag?
Svar: Kanske mer än vi vill veta. För vem är det egentligen som tillåter det onda att ta makten?

Özz Nûjen & Björn Granath:
”I tomrummet strömmar ondskan och våldet in.
Där ingen vågar styra sprider sig mörka krafter.
Det börjar med att en gräns flyttas, bara lite grann.
Och saker börjar sägas som ingen sade förut.
Rikard är inte Den Onde.
Han har det vi alla har.
Han är ingen utan vårt tysta medgivande.
Säger du emot? Eller ser du tyst på? Vem är du?”


Trailer


Press & Media:

Özz Nûjen turnerar med 400 år gammal pjäs – ser paralleller till dagens samhälle.
TV4 Malou efter tio 2017-04-06


Möt Özz Nûjen. Intervjuare är Anneli Dufva, Sveriges Radio 2016-11-11:Özz om rollen som maktgalen kung, TV4 Play 2016-10-23:

I alla roller – Özz Nûjen: RIKARD, först hertig, sedan kung. KUNG EDVARD, hans bror. CLARENCE, också hans bror. BUCKINGHAM, hans förtrogne. HASTINGS, hans bundsförvant. ANNE, änka efter den gamle kungens son. ELISABET, drottning, kung Edvards hustru. MÖRDAREN. MODERN till Rikard, Edvard och Clarence. KRONPRINSEN, son till kung Edvard och Elisabet. CATESBY, Rikards förtrogne efter Buckingham. RICHMOND, blivande kung

Regi: Björn Granath, översatt av Lars Huldén i en version av Magnus Florin för Özz Nûjen, Scenografi och kostym: Ann-Margret Fyregård

Producent

Riksteatern

Bilder

Recensioner

Corren.se

2017-02-09

"Özz Nûjen är själv ett under av närvaro, fokus, energi och pondus. Han intar inte bara scenrummet utan hela salongen med sin positivt auktoritativa skådespelarkonst…/…han överraskar, roar och oroar med sin kvicktänkta, verbala lyskraft."

Till recensionen

Barometern

2017-01-30

"…publikrekord när Özz Nûjen kom till Emmaboda med den geniala, stå-upp-tragiska, uppsättningen om uslingen Rikard III"

Blekinge Läns Tidning

2017-01-26

"Framgångsrik manipulering"

Till recensionen

Skånska Dagbladet

2017-01-21

"…Resultatet blir en njutning på två plan. Dels är själva hantverket så fruktansvärt fiffigt och elegant genomfört så att man blir alldeles hänförd. Özz Nûjen spelar, om jag räknar rätt, tolv roller, och han gör det utan att så mycket som byta mössa. Istället är det små men smarta skillnader i ansiktsuttryck och hållning som får oss fatta när han skiftar från Rikard till hans hustru Anne, till brodern Clarence, till vännen (och svikaren) Buckingham, och så vidare. Det är en fröjd att skåda."

Till recensionen

Sydsvenskan

2017-01-16

"Det är något särskilt med Nûjen"

Till recensionen

Hallands Nyheter

2017-01-16

"Özz Nûjen imponerar i tungt kraftprov"

Till recensionen

Expressen

2016-11-04

"Nûjen har hållit stilen, aldrig lockats av yta och trams, utan han alltid haft ett ärende med sin gärning."

Till recensionen

SvD

2016-11-01

"Özz Nûjen spelar fram detta monster med hela sin charm, närvaro och geniala publikkontakt. /.../ konsekvent förmedlar han en moralitet om ansvar och vikten av att reagera och agera."

Till recensionen