Till innehåll
Foto: Urban Jörén
Foto: Urban Jörén
Riksteatern Crea / föreställningsarkiv

Nattgäster

Ett hotell på gränsen mellan Sverige och Norge. Ett sånt där ställe där människor checkar in sent, stannar en natt och åker tidigt. Inte ett ställe där man möts, blir förtrolig och berättar om sig själv för någon annan. Men någonting är konstigt just ikväll. Genom en otrolig slump är alla som checkar in på hotellet döva, vilket också skapar den ovanligaste arbetsdagen någonsin för den hörande receptionisten. Är det bara ett sammanträffande?

I förställningen får vi möta ett myller av karaktärer som har checkat in på hotellet bland annat två systrar som ska köra sin mamma till ålderdomshemmet, en bridgeförening som är på upptäcktsresa, en flirt som uppstår i bastun, en ung man som, till sin förvåning, tackar ja till att dricka några öl med en total främling, en hotellstäderska som får helt nya arbetsuppgifter och en sonson vars bil har brutit samman och som inte ser ut att hinna hem till farmors begravning.

Oväntade möten uppstår när plötsligt varenda människa man möter talar ens eget språk. Historier börjar berättas. Vackra minnen, sorgliga minnen, roliga anekdoter och livsöden.

Föreställningen är sprungen ur projektet Vi döva berättar som är ett samarbetsprojekt mellan Riksteaterns Tyst Teater i Sverige och Teater Manu i Norge och som också stöds av Nordiska Ministerrådet. Pjäsen bygger på insamlade livsberättelser från döva i Sverige och Norge som sedan har infogats i en nyskriven ramhistoria av Anders Duus. Anders Duus har skrivit manus till flera av Riksteaterns mest uppskatttade uppsättningar – Apberget, Allt ska bort, Inte utan min röst, Odysséen med flera.

Längd: 2 tim 20 min inkl. paus

Medverkande
Alexei Svetlov
Dawn Jani Birley
Gunilla Vestin Wallin
Ipek D. Mehlum
Kjersti Fjeldstad
Remi Roos

Produktion
Regiteam: Josette Bushell-Mingo, Lars Otterstedt, Mira Zuckermann
Scenografi: Josette Bushell-Mingo, Lars Otterstedt
Mask: Eva Rizell
Kostym: Moa Möller
Av: Anders Duus

Baserad på insamlade berättelser av döva i Norge och Sverige

Produktion: Riksteaterns Tyst Teater och Teater Manu i Norge

Nattgäster turnerade våren 2010

Vill du veta med om denna eller om andra produktioner av Riksteatern Crea? Kontakta oss här.