Till innehåll
Foto: Urban Jörén
Foto: Urban Jörén
Riksteatern Crea / föreställningsarkiv

Pär Aron Borg bränner sina elever och använder askan som medicin mot obotliga sjukdomar! Grundaren av Sveriges första dövskola får ett brev med det budskapet 1809. Det är startskottet för vårt spännande äventyr.

Tillsammans med sina elever ger sig Pär Aron ut i ett fattigt Sverige runt Mälardalen bland småstäder och bondbyar. Han vill visa sina döva elever för världen och bryta ner fördomarna mot dem. Pär Aron Borgs arv påminner oss än idag om att arbeta mot fördomar, allas möjligheter och mänskliga rättigheter. 2009 firar Manillaskolan 200-årsjubileum. Välkommen till ett fantastiskt äventyr!

Riksteaterns Tyst Teater uppmärksammar Manillaskolans 200-årsjubileum med föreställningen Pär Aron Borgs fantastiska äventyr. Vi får följa en lärare och hans 11 elever på en vandring 63 mil till fots runt Mälaren år 1811. Detta är en språkrik och rolig föreställning sprungen ur en unik resedagbok och elevernas brev som ger en spännande inblick i den lilla klassens glädjeämnen och strapatser.

Vandringen var en väl genomtänkt PR-kupp för att få allmänheten och tänkta donatorer positivt inställda till Pär Aron Borgs nystartade undervisningsinstitut. Borg var en verklig eldsjäl och bland hans stordåd kan nämnas att han konstruerade det svenska handalfabetet som används än idag. Han lyckades också få drottning Hedvig Elisabet Charlotta att åta sig att vara institutets beskyddarinna.

I föreställningen får vi inblick i en viktig del av vår svenska historia skildrat i en föreställning som reser i både tid och rum. Gestaltning, teckenspråk, videoprojektioner och text varvas med mycket hjärta och glädje. Borg grundade sitt institut 1809 och 2009 firas alltså 200-årsjubileum. Föreställningen speglar tiden man levde i, men också kommunikationen mellan denna hörande man och hans döva elever.

Drama, På teckenspråk

Medverkande
Alexei Svetlov
Joakim Hagelin Adeby
Gunilla Vestin Wallin
Jianu Iancu

Produktion
Producent: Petra Weckström
Scenografi: Alexei Svetlov
Regi: Josette Bushell-Mingo

Pär Aron Borgs fantastiska äventyr turnerade våren 2009

Vill du veta med om denna eller om andra produktioner av Riksteatern Crea? Kontakta oss här.