Till innehåll
Foto: Martin Skoog
Foto: Martin Skoog
Riksteatern Crea / föreställningsarkiv

Shirley Valentine (2008)

En modern klassiker för första gången på teckenspråk och svenska

”Vet du vad jag skulle vilja göra? Jag skulle vilja dricka ett glas vin i landet där druvan växer. Sitta vid havet. Titta på solen. Men han vill ju aldrig resa. Han får jetlag bara vi åker till Isle of Man.”

Kom in i huvudet på Shirley Valentine, en ensam kvinna som upptäcker att livet inte har blivit riktigt som hon hade tänkt sig. Michaela Granits tolkning av Willy Russells moderna klassiker blir en humoristisk och drastisk skildring av Shirley Valentines sökande efter sitt självständiga jag, som hon har tappat bort någonstans längs vägen.

Nu sitter hon mest ensam hemma, barnen är utflugna och hon är fast i ett slentrianmässigt äktenskap där hon och maken hellre pratar med väggar och kylskåpsdörrar än med varandra. Men väggar kan ge nog så intressanta svar. Gunilla Vestin Wallin gör en döv Shirley Valentine och Sylvia Rauan hennes inre röst och andra jag i en visuell och rytmisk föreställning som blandar teckenspråk och talad svenska.

Shirley Valentine är skriven av den engelska dramatikern Willy Russell. Han har skrivit ett flertal pjäser som har spelats och filmatiserats världen över, till exempel Blodsbröder och Timmarna med Rita.

Shirley Valentine sattes upp på Broadway 1989 med Pauline Collins i titelrollen. Hon spelade Shirley Valentine även i filmen som gjordes samma år.

Längd: 1,5 timme

Medverkande
Gunilla Vestin Wallin
Sylvia Rauan

Produktion
Av: Willy Russell
Översättning till svenskt teckenspråk: Mette Marqvardsen
Regi: Michaela Granit
Scenografi: Lotta Nilsson
Ljusdesign: Lina Benneth
Mask/peruk: Anna Olofson

Shirley Valentine turnerade våren 2008

Vill du veta med om denna eller om andra produktioner av Riksteatern Crea? Kontakta oss här.