Till innehåll
Foto: Urban Jörén
Foto: Urban Jörén
Riksteatern Crea / föreställningsarkiv

Tidsvandring (2007)

Tidsvandring – ett spännande möte mellan nu och då. Med teaterns hjälp kikar vi både bakåt och in i framtiden! Tyst Teaters skådespelare Gunilla Vestin Wallin, Sebastian Embacher och Jianu Iancu visar glimtar ur dövas och teckenspråkets historia samt korta scener ur Tyst Teaters mest älskade föreställningar genom åren. Som avslutning inbjuds hela publiken till ett samtal.

2007 har Tyst Teater varit del av Riksteatern i 30 år och firandet börjar med Tidsvandring, en hyllning till det förgångna, men med ögat på framtiden. Tidsvandring är ett litet äventyr genom teckenspråkets brokiga historia, framgångar och bakslag, och genom Tyst Teaters otroliga repertoar från tre decennier.

Vi visar scener ur Pär Aron Borgs dagbok från hans vandring med sina första elever Mälaren runt, några veckor i juni 1811. Det historiska växlar med korta scener från Tyst Teaters mest älskade föreställningar och historier, skämt, fakta och brännande nutida frågor kring dövas kultur.

Tidsvandring har två akter. Del 1 är själva den lilla föreställningen. Del 2 är en dialog med publiken, både om det som varit och om det som komma skall. Hur kan vi tillsammans bygga och förstärka dövas kultur och Tyst Teater inför framtiden? Kan vi få ett teckenspråkigt centrum för kultur och utbildning redan 2010? Hur används teckenspråket om 50 år?

Tidsvandring är ett tillfälle att utveckla samarbetet och fördjupa kontakten med andra samarbetspartners på orten, t.ex. Teaterföreningen, studieförbund eller kommun och landsting.

Föreläsning, På teckenspråk
Längd: ca 45 min + samtal

Medverkande
Jianu Iancu
Sebastian Embacher
Gunilla Vestin Wallin

Tidsvandring turnerade våren 2007

Vill du veta med om denna eller om andra produktioner av Riksteatern Crea? Kontakta oss här.