Till innehåll
Foto: Martin Skoog
Foto: Martin Skoog
Riksteatern Crea / föreställningsarkiv

Vi betalar inte! Vi betalar inte!

Nobelprisvinnaren Dario Fos klassiska fars i nytappning, med fem skådespelare, ett rasande tempo och två språk – samtidigt!

Pengarnas värde blir lägre och lägre, man vrider och vänder på varenda slant. Till slut räcker de inte ens till en säck ris. Samtidigt vet girigheten inga gränser, trots att vi precis börjat hämta oss från finanskrisen så betalar bankerna återigen ut miljarder i bonusar.

Till slut får folk nog och bestämmer sig för att betala det som de anser sig ha råd att betala för riset, eller i vissa fall inte betala alls. Och för att lyckas med det, så vecklar de in sig i komplicerade lögner och intriger, historien blir mer och mer dråplig och till slut slår de knut på sig själva. Allt går i ett svindlande tempo och kryddas med en rejäl nypa svart humor!

För första gången på två språk samtidigt! Döv eller hörande? Alla kan hänga med. Några av skådespelarna kastar sig mellan olika roller, svenskt teckenspråk och talad svenska. Detta gör farsens förväxlingskomik ännu roligare – för vem är egentligen vem? – helt i Dario Fos anda!

Utöver denna föreställning har Fo skrivit en rad samhällskritiska pjäser som med Nobelkommitténs ord: ”gisslar makten och upprättar de utsattas värdighet”, varav flera nått klassikerstatus. Bland andra En anarkists död och Mistero Buffo. Dario Fo donerade hela Nobelprissumman han tilldelades 1997 till inköp av över 80 specialutrustade bilar och rullstolar som fördelades till personer med funktionsvariationer över hela hans hemland Italien.

Klassiker, På teckenspråk och talad svenska
Längd: ca 2 tim 30 min inkl. paus

Medverkande
Robert Fransson
Tommy Fransson
Juli af Klintberg
Gunilla Vestin Wallin
Sofia Wärngård Lang

Produktion
Regi: Ulf Montan
Manus: Dario Fo
Översättning svenska: Anna Barsotti, Carlo Barsotti
Översättning svenskt teckenspråk: Juli af Klintberg
Scenograf: Lotta Nilsson
Mask: Anna Olofsson
Produktion: Riksteaterns Tyst Teater

Vi betalar inte ! Vi betalar inte! turnerade våren 2011

Vill du veta med om denna eller om andra produktioner av Riksteatern Crea? Kontakta oss här.