Till innehåll
Riksteatern Crea

Teckenspråkig avatar kan bli verklighet

Riksteatern Crea, Sveriges enda teckenspråkiga teater, har under hösten 2022 arbetat med att ta fram en avatar som inte bara ska kunna prata teckenspråk utan även kunna stå på scen.

– Vi experimenterar oss fram till hur en teckenspråksavatar ska kunna se ut i realtid. Med nuvarande teknik kan man skapa talande avatarer utan problem. Att göra en avatar som använder teckenspråk är däremot mer komplicerat eftersom det krävs mycket detaljer kring ansiktet, ögonen, munnen och inte minst fingrarna. Dessutom ska den ha så lite fördröjning som möjligt för att hålla en konstnärlig verkshöjd och känsla, säger Mindy Drapsa, konstnärlig ledare för Riksteatern Crea. 

Projektet med den teckenspråkiga avataren befinner sig fortfarande i en undersökande fas med förhoppningen är att avataren ska kunna gå att utveckla fullt ut till en framtida Riksteatern Crea-produktion. 

– Riksteatern Crea är en av världens ledande teckenspråkiga teatrar. Vi gör scenkonst på ett språk som har enorma artistiska möjligheter och följer en scenkonsttradition som är både banbrytande, normkritisk och modig. För oss är det självklart att följa den konstnärliga utvecklingen inom bland annat digital teknik för att kunna erbjuda publiken nya scenkonstupplevelser, säger Mindy Drapsa.