Till innehåll
Foto: Urban Jörén
Foto: Urban Jörén

Ett budskap värt att upprepa

Det gångna året har varit ett lyckat år för oss på Riksteatern. Publiken har hittat tillbaka till våra föreställningar och de har hyllats av både publik och press.

Men det är svårt att glädjas åt våra framgångar när vår tid präglas av krig på flera håll i världen, med tusentals civila offer som följd. Och när vi vet att många av de konstnärer som vi under flera år har arbetat och skapat föreställningar med just nu befinner sig i krigs- och konfliktzoner i världen.

När jag ser tillbaka på vår repertoar finns det en föreställning som talar starkt till vår samtid. Den gestaltar både krigets fasor och konstens kraft liksom det som vi måste försvara i krigstider för att behålla vår medmänsklighet – förmågan att inte hata och inte agera i hämnd.

Jag vill i dessa tider påminna om vikten av medmänsklighet genom att digitalt reprisera den hyllade föreställningen TAHA av och med den palestinska dramatikern och skådespelaren Amer Hlehel som turnerade med Riksteatern 2020 och 2021. Pjäsen baseras på livet och verk av den berömda palestinska poeten Taha Muhammed Ali.

Med denna föreställning önskar jag alla en God Helg och Gott Nytt år, med krafter att arbeta i det lilla och det stora för en framtid med fred och rättvisa, för alla överallt.

Dritëro Kasapi, Riksteaterns teaterchef