Till innehåll
Foto: Sören Vilks
Foto: Sören Vilks

Britt-Marie spelar nu för hundrade gången

Den 29 september spelar Marianne Mörck sin hundrade föreställning av Britt-Marie var här, denna gång i Kiruna. Om hon tröttnat på karaktären som spelar så många gånger? Inte det minsta.

Denna höst har Marianne Mörck haft nypremiär av Britt-Marie var här och återigen gett sig ut på turné med Riksteatern. Under hösten turnerar hon från Övertorneå till Halmstad och kommer sammantaget ha spelat rollen som Britt-Marie 130 gånger.

Ja, inte bara rollen som Britt-Marie faktiskt. Marianne Mörck spelar alla 18 rollerna i pjäsen helt själv. Själv tycker hon inte att detta är något särskilt att uppmärksamma.

– Det är inget märkvärdigt att jag spelar Britt-Marie 100 gånger! Vad gör det för skillnad? Det som är oerhört är att man inte blir mätt på Britt-Marie, att landets riksteaterföreningar tagit till sig henne och sett henne. Denna helt vanliga kvinna, en hemmafru som aldrig fått cred för sitt arbete men ändå är så stark på sitt sätt, säger Marianne Mörck.

Publik- och kritikersucceén är en kärlekshistoria om en kvinna som väntat ett helt liv på att hennes eget ska börja. Britt-Marie har just lämnat ett 40-årigt äktenskap och sitt liv som hemmafru för att starta på nytt. Pjäsen är regisserad och skriven av Eva Dahlman utifrån Fredrik Backmans bästsäljande bok med samma namn.

– Det är så många som känner igen sig i Britt-Marie eller har en släkting som är som hon. Hennes inrutade liv och rädslor för män som pratar svenska med brytning eller människor som inte äter middag klockan 18. Hur hon måste öppna upp och titta ut och hur det då visar sig att det hon varit rädd för, är det som ger henne liv, säger Marianne Mörck.