Till innehåll
Foto: Markus Gårder
Foto: Markus Gårder
#jeanne uppmärksammas internationellt

Riksteatern på teaterfestivalen i Belgrad

Riksteaterns och Dramatens uppsättning #jeanne är utvald att spela på teaterfestivalen i Belgrad i oktober. Belgrade International Theatre Festival (BITEF) är en av de största och viktigaste europeiska teaterfestivalerna.

Teaterfestivalen BITEF pågår 3–10 oktober 2023 och presenterar åtta produktioner från Tyskland, Litauen, Grekland, Ungern, Burkina Faso, Serbien och Sverige. Ledord för årets festival är ”Strength, Don’t Let Yourself Be Anyone’s”. #jeanne är den enda svenska produktion som är utvald att spela på den anrika teaterfestivalen som funnits sedan 1967.

#jeanne handlar om en ung idealist och om de runtomkring som idealiserar henne. Pjäsen är specialskriven för Riksteatern och Dramaten av dramatikern och författaren Ivana Sajko. Regisserar gör Anja Suša och på scen syns Mårten Andersson, Per Burell, Adde Huumonen (musiker), Doreen Ndagire, Rebecca Plymholt och Joel Valois.

#jeanne hade urpremiär i Lund den 4 mars 2023 och har därefter spelats på sexton orter i Sverige och Finland. Innan festivalen i Belgrad ges ytterligare sju föreställningar på Dramaten med premiär 26 augusti.