The Legend of Europa är ett internationellt teaterprojekt där scenkonstinstitutioner och organisationer samarbetar för att gemensamt skapa en ny pjäs om vad som en gång skapade Europa.
Europa var en prinsessa från Libanon, som fördes bort och våldtogs av Zeus i form av en tjur. Berättelsen om en kvinna från Mellanöstern som på grund av människohandel hamnar på en ö i Medelhavet knyter an till vad som sker idag då europeiska identiteter, migration och mångfald har blivit fokus för intensiv debatt.
- Europas identitet och öde har alltid varit nära sammanlänkade med omvärlden. Myten om Europa rymmer berättelser om flykt, kärlek och våld, men också om en ständig rörelse av människor och idéer. Frågor om Europas historia, nutid och framtid väcker ofta debatt och skapar motsättningar. Just nu känns det särskilt viktigt att konstnärligt utforska den skapelsemyt som format vår civilisation. Genom konsten vill vi erbjuda ett annat perspektiv – ett samtal som öppnar för reflektion och nya insikter, både emotionellt och intellektuellt. Vår ambition är att skapa en föreställning som berör, utmanar och väcker diskussion om Europas värden och framtid, säger Riksteaterns teaterchef Dritëro Kasapi.
Partners i projektet är Border Crossings (Irland), Théâtre du Soleil (Frankrike), Teatro dell’Argine (Italien), The Fence (internationellt nätverk av dramatiker baserat i Sverige) och Riksteatern (Sverige).
Efter sammankomster och workshops i alla deltagande partnerländer, där även lokala samhällen involverats tillsammans med professionella artister, kommer pjäsen att ha en förhandsvisning 2026 i Sverige med en planerad internationell premiär någon gång 2027/2028.
Europa var en prinsessa från Tyrus, i nuvarande Libanon, som fördes bort och våldtogs av Zeus, gudarnas kung, i form av en vit tjur. Hennes bröder sökte efter henne över hela den kontinent som kom att bära hennes namn, men de lyckades aldrig nå Kreta, där hon skulle bli mor till den minoiska dynastin.
Det är denna berättelse kommer att ligga till grund för en serie utforskande workshops i Irland, Frankrike, Italien och Sverige. Målet är att detta ska resultera i ett teaterstycke som planeras att uruppföra 2027–2028.
Projektet bygger på framgången med Cre-Actors-projektet 2020–2022, som utforskade olika sätt att skapa interkulturell scenkonst. Då samarbetase de fyra partnerorganisationerna Border Crossings Irland, Teatro dell'Argine (Italien), Théâtre du Soleil (Frankrike) och The Fence (Sverige). I detta nya projekt är kvartetten fått sällskap av Riksteatern.
Border Crossings (Irland)
Border Crossings grundades 2019 för att skapa ny interkulturell, multimediateater som svar på den samtida globaliserade världen. Organisationen arbetar idag över gränserna mellan kulturer och konstformer, mellan nationer och folk. Har ett systerbolag i Storbritannien, som har arbetat med interkulturell scenkonst sedan 1995.
Teatro dell'Argine (Italien)
Bolaget Teatro dell'Argine grundades på 1990-talet med ett kulturellt och konstnärligt projekt riktat till hela samhället: inte bara produktion av föreställningar utan också publikengagemang, teaterutbildning för både professionella och icke-professionella liksom särskilda aktioner med och för utsatta människor.
The Fence (Sverige)
The Fence grundades i Storbritannien 2003 men flyttade till Stockholm 2017 och är ett nätverk för arbetande dramatiker, dramaturger och teaterskapare. The Fence arbetar för att skapa möjligheter för dramatiker och kulturaktörer som vill utöka sin vision och sin praktik bortom sina egna nationella och infrastrukturella gränser. Idag består nätverket av fler än 250 medlemmar från över 50 länder.
Théâtre du Soleil (Frankrike)
Théâtre du Soleil är en avantgardistisk teaterensemble som grundades 1964 i Paris av Ariane Mnouchkine, Phillipe Léotard och elever från L’École Jaques Lecoq. Ensemblen blev världskänd för sina storslagna produktioner, ofta med politiska och sociopolitiska teman. Théâtre du Soleil är fortfarande en tongivande experimentell teatergrupp i Europa bestående av cirka 70 personer med teater och verkstäder i utkanten av Paris.
Riksteatern (Sverige)
Riksteatern grundades 1933 och är en av de största turnerande och producerande scenkonstinstitutionerna i Europa med ett 40-tal produktioner och 1200 föreställningar/event per år, från teater och dans till samtida cirkus och konserter. Vid sidan av scenkonsten är Riksteatern helt beroende av sitt nätverk med 230 lokala teaterföreningar över hela landet som bestämmer över den lokala scenkonstrepertoaren.
The Legend of Europe finansieras av Europeiska unionen. Åsikter och åsikter som uttrycks är dock endast författarens/författarnas och återspeglar inte nödvändigtvis de från Europeiska unionen eller European Education and Culture Executive Agency (EACEA). Varken Europeiska unionen eller EACEA kan hållas ansvariga för dem.