Skip to main content

X (Unga Klara)

Den totalknockade både publik och recensenter – i vår är hyllade föreställningen X tillbaka!

X är en föreställning om att leva i Sverige idag, med avstamp i att också Sverige har en kolonial och rasistisk historia. Hur Sverige har agerat med likgiltighet, fördömt och uteslutit och skoningslöst delat upp människor. Vi har exploaterat land och tagit oss rätten att äga människor.

Samiska barn fick inte gå i vanliga skolor förrän på 50-talet. Den siste svenske slaven friköptes den 9 oktober 1847. X handlar också om den delen i dig som är rädd. Men det är allas vår rädsla, allas vår ångest inför förändring. I X närmar vi oss vår tids kanske mest angelägna fråga: Hur lever vi med varandra? Med humor, svärta och sorg skakas vi om och ruckar på det invanda seendet på världen.

För viet förflyttar sig.
Ingenting är beständigt och alla, nån gång, är vi
och alla, nån gång, är ni.

Spelningarna runt om i landet våren 2016 är ett samarbete mellan Riksteatern och Unga Klara, och med stöd från Kulturdepartementet. Föreställningen X producerades 2015 av Unga Klara i samarbete med Stockholms dramatiska högskola och med stöd av Kulturrådet och Stockholms stad.

Binyam Haile, Hanna Edh, Joel Mauricio, Jonatan Rodriguez, Klas Lagerlund, Lisette Pagler, Maria Salah, Nina Rashid, Siham Shurafa

Regi: Farnaz Arbabi, Texter: Dimen Abdulla, Erik Uddenberg, Farnaz Arbabi, Molly Uddenberg, Mara Lee m fl. Dramaturg: Erik Uddenberg, Scenografi: Jenny Kronberg, Kostymdesign: Johanna Mårtensson, Maskdesign: Erika Nicklasson, Ljusdesign: Johan Sundén, Musik: Foad Arbabi, Grafisk form: Studio Parasto Backman

Producent

Riksteatern